Kristal Klaar Zang: “Things Behind the Sun”

header-image

Kristal Klaar Zang: “Things Behind the Sun”

Met het project “Things Behind the Sun” brengt de zanger Sander De Winne, samen met pianist Alex Koo, een programma rond de muziek van de fantastische zanger/gitarist Nick Drake en diens moeder Molly Drake.

De in 1974 overleden singer-songwriter Nick Drake kende vooral veel succes na zijn dood, en tot op vandaag blijven zijn enige drie albums, “Five Leaves Left”, “Bryter Layter” en “Pink Moon” een niet te onderschatten invloed hebben op heel veel muzikanten binnen jazz en pop. Nick Drake stierf op jonge leeftijd na het innemen van een overdosis medicatie, tot op heden blijft het onduidelijk of het om een ongeluk of om zelfmoord ging. De teruggetrokken Drake kampte jarenlang met depressies en slaagde er niet in zijn muziek succesvol te maken, althans niet tijdens zijn leven. De laatste twee jaar van zijn leven woonde hij thuis en speelde hij geen live concerten meer. Pas achteraf is gebleken hoe geraffineerd zijn muziek wel was. Hij schreef prachtige teksten, had een uniek stemgeluid, componeerde complexe melodieën, harmonieën en had een feilloos gitaarspel!

De avond wordt geopend door leerlingen van Sander De Winne van het vijfde, zesde en zevende jaar van de Kunsthumaniora: Lisa BaertAdinda HertmansLeah ChanmugamArunee VerlaenenKevin LevandeEline NicauseIshtra Swinnen en Eline Weckhuysen. Elk van hen kreeg de opdracht aan de slag te gaan met een nummer van Nick of Molly Drake en zich het nummer op hun manier eigen te maken. Hun concert wordt begeleid door de schitterende Brusselse pianist en gitarist Pierre Anckaert.

In het tweede deel treedt Sander De Winne zelf aan met Alex Koo waarin ze, naast het repertoire van Nick Drake, ook een aantal eigen composities brengen die perfect in het kader en de sfeer van het thema passen. De Winne en Koo speelden reeds eerder samen in andere bezettingen, maar dit is de eerste keer dat ze in duo aantreden. De Winne wil de muziek van Nick Drake zo puur en intiem mogelijk houden en kiest daarom voor een duo-setting, waarin veel ruimte ontstaat voor beide muzikanten en voor de songs die ze onder handen nemen. Het duo gaat niet enkel aan de slag met songs van Nick Drake, maar duikt ook in het beperkte repertoire van diens moeder, Molly Drake, van wie postuum een thuis opgenomen tape uitkwam met prachtige “lullabies” die ze aan de piano speelde en zong.

Sander De Winne duikt daarom samen met de fantastische pianist Alex Koo diep in het repertoire van de zanger, in een poging de muzikale taal van Drake met het nodige respect naar eigen hand te zetten en nogmaals te tonen hoe belangrijk de muzikale erfenis van Nick Drake is.

Alex Koo is een uiterst getalenteerde jonge pianist, woonachtig in Brussel, die de laatste jaren een fantastisch parcours heeft afgelegd. Hij verbleef twee en een half jaar in het mekka van de jazz, New York, waar hij recent nog een album opnam met ster-saxofonist Mark Turner en trompettist Ralph Alessi. Hij heeft ook een trio met bassist Lennart Heyndels en drummer Dré Pallemaerts en is een veel gevraagd sideman in de Belgische en Nederlandse scene.

PRAKTISCHE INFORMATIE

DATUM: donderdag 3 mei 2018 om 20:00
LOCATIE: G.C. De Markten (Spiegelzaal) – Oude Graanmarkt 5 te 1000 Brussel
TICKETS: 14.00 € / +65 & -26: 10,00 € / Studenten Kunsthumaniora Brussel en Koninklijk Conservatorium Brussel: 7.00 €
INFO EN RESERVATIE: Brosella: 02 474 06 41 info@brosella.be (info) res@brosella.be (reservatie)