artist image
© Shervin Lainez

The Bad Plus

USA

Jazz

Modern jazz 2.0

Vanaf 2000 begon dit jazz-trio furore te maken met moderne jazz met invloeden van rock en pop en al gauw waren ze één de eerste jazzhypes van de eenentwintigste eeuw. Het kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel toen pianist Ethan Iverson in 2017 aankondigde er mee te stoppen. Einde verhaal voor dit super-trio zo leek het, maar nauwelijks een jaar later zetten ze een statement neer met het heerlijke Never Stop II met pianist Orrin Evans. En wat opvalt, de krachtige sound van het triumviraat waarbij elk van de instrumenten even belangrijk is, is nog altijd even aanwezig.

The Bad Plus is allesbehalve een standaard piano trio. Al 18 jaar en 13 albums lang rekt de band de grenzen uit van wat met deze klassieke jazzbezetting mogelijk is. Ze vernieuwen en doorspekken hun jazz met pop en rock. The Bad Plus werd op slag beroemd met hun eigenzinnige bewerkingen van muziek buiten de jazz: van pop en punk tot klassiek en avant-garde, van Nirvana via Aphex Twin naar Radiohead en Stravinsky met hun eigen, avontuurlijke composities maken ze indruk. Hun energieke optredens bezorgden de Amerikanen een uitzonderlijke reputatie wereldwijd. Uit de rock geleende drumpartijen, de door de bas aangestuurde groove, de aanzwellende melodische improvisaties op piano vormen hun visitekaartje.

Met Orrin Evans op piano, de bassist Reid Anderson en drummer Dave King blijft de collectieve sound en aanpak van het trio behouden. Ieder groepslid levert composities waarbij de trio-sound voorop staat. The Bad Plus zijn alive and kicking en doen hun eerste Belgische optreden in nieuwe bezetting op Brosella.

Reid Anderson - contrabas
Orrin Evans - piano
Dave King - drums