artist image
© Annie Boedt

Brussels Poetry Collective

Poetry

Vele steden hebben een stadsdichter. Brussel kon achterblijven, volgen of het anders doen. Het koos voor de andere aanpak. Schrijver David Van Reybrouck en dichter Peter Vermeersch ontwikkelden samen met Passa Porta een multicultureel en meertalig dichterscollectief op maat van de grootstad. In 2014 gaven zij de fakkel door; er kwamen nieuwe leden bij en er wordt gewerkt aan verschillende projecten op korte en lange termijn. De huidige leden zijn Taha Adnan, Adolfo Barberá, Frank De Crits, Maarten Goethals, Geert van Istendael, Maky, Manza, Serge Meurant, Ramón Neto, Anne Penders, Xavier Queipo, Elke de Rijcke, Kader Sevinç, Silvia Vainberg en Bart Vonck.

In 2016 brachten ze op de trappen van de Beurs een hommage aan de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart. Vorig jaar brachten ze op het festival een keuze uit hun recente gedichten over het leven in Brussel. En dit jaar zal iedere dichter een nieuw werk brengen in het teken van de stad brussel en het festival.

Als stad van vele talen en culturen herbergt Brussel een ongekende lyrische rijkdom. Wij zijn geen initiatief van de overheid, wij staan niet in voor city marketing, wij brengen niet alleen poëzie in de stad, maar tonen de poëzie van de stad. Onze gedichten zijn vrije software: we mogen elkaar altijd remixen of verbeteren.