artist image
© Michel Loriaux

Anne Niepold • Carte Blanche

BEL, FRA

Carte Blanche ‘Musette is not Dead’

Tien jaar geleden kreeg Anne Niepold de eerste Toots Thielemans-award overhandigd door een glunderende Toots, die bijzonder blij was dat met de diatonische accordeon een al even atypisch jazzinstrument als de mondharmonika in de verf werd gezet. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat we accordeoniste Anne Niepold een carte blanche zouden geven op Brosella. De afgelopen jaren heeft Anne een grote weg afgelegd. Ze ontwikkelde zich als compositrice, getuige haar project met het klassieke quartet Alfama, en maakt indruk door haar diatonische instrument als een chromatische accordeon te spelen.

Op Brosella zal Anne eigen composities spelen met haar nieuwe jazztrio met contrabassist Hendrik Vanattenhoven en drummer Etienne Plumer, waarmee ze eind dit jaar een album uit wil brengen en breidt het trio dan uit naar musette-septet ‘Musette is not Dead’. De link naar de musetteswing wordt compleet als het danskoppel Sep Vermeersch en Leni Denorme het podium bestijgen. « Ik beschouw Sep en Leni niet zomaar als dansers, maar als volwaardige muzikanten », aldus Anne, « Wat zij doen, overstijgt de dans.”

Anne Niepold speelt met de clichés van de jazz musette om tot een eigen muzikaal verhaal te komen waarin musette en swing, kopers, houtblazers en accordeon, populaire muziek en eigen composities perfect naast elkaar staan. In Niepold's aanpak is het genre verre van dood, maar staat het volop in de 21ste eeuw.

Anne Niepold - accordeon
Stefan Bracaval - fluit
Nicolas Garnier - hobo
Loïc Dumoulin - trompet, bugel
Frederik Heirman - trombone
Hendrik Vanattenhoven - contrabas
Etienne Plumer - drums
Sep Vermeersch - dans
Leni Denorme - dans