artist image
© Dieter Telemans

Tamala

BEL, SEN

West-Afrikaanse traditie met een hedendaagse dimensie

Met Tamala zetten we de kersverse laureaten van de Klara voor beste Belgische wereldmuziekalbum en van de Octave de la Musique voor wereldmuziek op het podium. Koraspeler Bao Sissoko, violist Wouter Vandenabeele en zanger Mola Sylla doopten hun nieuwe trio Tamala (‘reizigers’) en net als hun naam beweegt hun muziek tussen verschillende instrumenten en tradities. Tamala balanceert op vanzelfsprekende wijze tussen traditie en vernieuwing, tussen kracht en verfijning, droom en realiteit, noord en zuid. Het is bovenal een ontmoeting die naast de muzikale alchemie ook menselijke waarden deelt. Zo steunen de drie muzikanten een schooltje in Senegal wat hen de bijnaam ‘Les ambassadeurs de Ceppe’ opleverde.

Tamala kwam zeer organisch tot stand en is in de eerste plaats een menselijke ontmoeting die zich heel erg laat voelen op muzikaal vlak. Het is een ontmoeting tussen drie muzikanten met verschillende achtergronden.
Mola Sylla is één van de grote zangers binnen de traditie van de Senegalese griotten. Hij doet je met zijn speciale stemtimbre tot de laatste noot naar adem happen. Hij wordt begeleid door de virtuoze koraspeler Bao Sissoko en de uiterst veelzijdige Wouter Vandenabeele op viool. Samen vormen ze een intense unie die de muziek recht uit het hart laat komen.
Bao Sissoko is een telg uit een familie van Senegalese griotten, doordrongen door de mandinka-traditie. Zijn herkenbare speelwijze op kora, soms fijn en breekbaar, dan weer ruw en energetisch, maakten hem een autoriteit op het instrument. Tussen de vele samenwerkingen door (Malick Pathe Sow, Baaba Maal, Abou Thiam, Mamy Kanoute, Zap Mama, Vaya Con Dios, Sioen, …) ontmoette Bao de viool van Wouter Vandenabeele (Ambrozijn, Olla Vogala, Chansons sans Paroles, GFVP) in het project “La musique d’Issa Sow”. In duo voelen ze elkaar perfect aan en kreeg je een wonderbaarlijke spanning tussen traditie en improvisatie.
Als trio, met Mola Sylla, bekend van zijn samenwerkingen met de Nederlandse cellist Ernst Reijsiger en de Cubaanse jazzpianist Omar Sosa, erbij wordt die dialoog verder naar een duizelingwekkend niveau opgedreven. Het mag dan ook niet verwonderen dat ze na Brosella ook uitgenodigd werden door de BBC voor hun podium op het prestigieuze Womad-festival.

Bao Sissoko - kora, kalebas
Wouter Vandenabeele - viool
Mola Sylla - zang, hoddu, percussie