artist image
©

Youn Sun Nah & Ulf Wakenius

KOR, SWE

Jazz

Indrukwekkende en charismatische Zuid-Koreaanse zangeres

Youn Suh Nah is één van de sleutelfiguren van de hedendaagse vocale jazz. Ze is een uitstekende improvisator met een fantastische vocale techniek. Haar klankwereld boogt op een minimalistische esthetiek, een zoektocht naar puurheid en diepte die op elk moment kan losbarsten in een doordringende stem van subtiele kracht. Vanaf 2007 treedt Youn Sun Nah op in duet met de Zweedse gitarist Ulf Wakenius, de laatste gitarist van Oscar Peterson, en in 2015 op Brosella te bewonderen met zijn kwartet. Wakenius staat bekend om het creëren van een intieme sfeer die het geluid van een orkest produceert met zijn eenvoudige gitaar.

Youn sun Nah groeide op in een muzikale familie, waarin jazz echter geen prominente rol innam. Het was pas op vrij late leeftijd dat ze jazz en chanson ging studeren in Frankrijk, op een moment dat haar vocale stijl eigenlijk al voor een groot stuk gevormd was. Het zorgt ervoor dat ze de songtraditie – zowel The Great American Songbook als recenter materiaal uit de hedendaagse pop – kan benaderen met een verfrissende originaliteit, iets dat aanvankelijk vooral furore veroorzaakte in haar tweede thuisland, Frankrijk. Na een reeks van gesmaakte albums, kreeg ze een decennium geleden een contract aangeboden van het Europese toplabel ACT, een overstap die haar carrière in een stroomversnelling bracht en intussen drie bejubelde albums opleverde: Same Girl (2010), Lento (2013) en She Moves On (2017).

Dat jazzvocalisten buiten het genre inspiratie en songs gaan opdoen is al langer een feit, maar misschien gaat Youn Sun Nah daar nog een stapje verder in. Bij haar hoor je niet enkel een “Hallelujah”, maar ook songs uit nog verrassender windrichtingen. Zo startte Same Girl met haar dromerige versie van “My Favorite Things”, maar vergreep ze zich iets later ook aan “Enter Sandman” van Metallica, met een even uitgebeende als verbluffende performance, die haar fenomenale techniek in de kijker zet. Op Lento keerde de spreidstand terug, met werk van Scriabin, industrial zwaargewicht Nine Inch Nails én countryklassieker “Ghost Riders In The Sky”. Een belangrijke rol was op die albums weggelegd voor de Zweedse gitarist Ulf Wakenius, met wie ze een band heeft die enkel in termen van telepathie te omschrijven valt.

Youn Sun Nah - zang
Ulf Wakenius - gitaar