artist image
© Paul Nicholas

Tcha Limberger • Carte Blanche

BEL

Folk

Carte Blanche ‘Vivi’s Songs’

Muzikale duizendpoot Tcha Limberger is minstens even bekend in het buitenland als in eigen land. Zo mocht deze Brusselse muzikant solo-viool spelen en Hongarije vertegenwoordigen tijdens de opening van de wereldmuziekbeurs Womex in Budapest en stond hij afgelopen jaar met zijn Hongaarse trio in de Londense Royal Albert Hall, maar hij heeft ook een Grieks trio, staat aan de zijde van jazz-trio Aka Moon, speelt Monteverdi in de dansvoorstelling VSPRS van Les Ballet C. de la B. of swingt met les Violons de Bruxelles,…

Tijdens deze carte blanche keert Tcha terug naar de muziek van zijn jeugd, die hij leerde van zijn vader Vivi Limberger. Aan de zijde van Koen De Cauter, Fapy Lafertin en zijn broers, de Piotto’s, maakte vader Vivi indruk met heerlijke ritmegitaar in de stijl van de begeleiders van Django Reinhardt, maar vooral met zijn warme stem. Hij geldt als één van de unieke vertolkers van de liederen van de manouch – roma uit West-Europa – in hun eigen variant van de Romanes-taal. Vivi is enkele jaren niet meer op de scène te bewonderen en wordt tijdens dit concert terug in de schijnwerpers gezet. Laat het ook 20 jaar geleden zijn dat Tcha met Koen De Cauter en zijn zoon Dajo en vader Vivi zijn debuut-album opnam op viool. “De manier waarop ik deze liederen graag speel, is mij meer eigen geworden. Vandaar de keuze van de muzikanten, die mij al jaren kennen. We voelen elkaar perfect aan, hoewel we nog nooit in deze formatie samenwerkten.»

Naast Vivi en zijn vaste strijdmakkers Renaud Dardenne, Benjamin Clement en Vilmos Csikos nodigde Tcha de verbluffende klassieke violiste Liana Gourdjia uit die zich niet alleen thuis voelt als klassieke soliste, maar bijzonder straf kan soleren in de manouche-stijl.

Tcha Limberger - viool, gitaar, zang
Vilmos Csikos - contrabas
Renaud Dardenne - gitaar
Benjamin Clement - gitaar
Liana Gourdjia - viool
Vivi Limberger - gitaar, zang