artist image
©

Os d’Abaixo

ESP

Levendige dansmuziek uit Noord-Spanje

Galicië, in het noordwesten van Spanje met als hoofdstad Santiago de Compostella, herbergt één van de levendigste folktradities in Europa. Eén van de nieuwste takken aan de Galicische folkboom is Os d'Abaixo en telt muzikanten uit twee legendarische bands in de rangen : Berrogüetto en Fía na Roca. De band uit Compostella werd door een groep vrienden opgericht om dansgroepen en feesten te begeleiden, maar al snel stonden ze op de belangrijkste Galicische festivals.

Dat hun eerste album live werd opgenomen op Festival Interceltique de Lorient spreekt boekdelen. Os d’Abaixo – zij van beneden – zijn dan ook geboren voor de scène en weten met hun snedige dansmuziek binnen- en buitenland in te palmen. Het is dan ook bijzonder moeilijk om stil te blijven staan bij de muñeiras, jotas en andere paso dobles.

Op Brosella komen ze hun tweede album "Quixera ser dos paxaros" voorstellen. De cd werd dit keer in de studio opgenomen en bestaat voornamelijk uit nog nooit eerder uitgegeven werk dat ze optekenden in de Galicische dorpen. Het album wisselt frisse dansmuziek af met intimistischere songs. Een première voor België !

Roberto Rama Castroaguín - gaita, sax
Xacobe Varela Álvarez - gaita, bouzouki, zang
Xaquín López Fariña - viool
Xosé Ramón Vázquez Carreira - accordéon, zang
Ricardo González Martín - bombo, tambor
Gonzalo Goas Amado - gitaar, zang