artist image
©

Jazz Station Big Band & Jason Rebello

BEL, GBR

Jazz

Eén van Europa’s veelbelovendste big bands meets Britse sterpianist

Brosella maakt er al jaren een erezaak van een big band op het podium te zetten: van ons eigen Brussels Jazz Orchestra tot de gerenommeerde big band van Maria Schneider. The Art of the Big Band is een discipline op zich, die van schilderen met kleuren en arrangeren in dienst van de solisten.

We zijn dan ook bijzonder blij dat met de Brusselse Jazz Station Big Band één van Europa’s veelbelovendste big bands het festival opent. De band opereert al sinds 2006 vanuit jazzclub Jazz Station in Sint-Joost-ten-Node en ontpopte zich met een heel eigen sound en een repertoire van zowel originals als moderne standards ( Monk, Mingus …) tot een vaste waarde op de vaderlandse jazzscene. De JSBB bestaat uit dertien uitzonderlijke solisten waarvan sommigen ook begaafde arrangeurs zijn.

“Hun composities zijn vernuftig en getuigen van ambitie, de arrangementen diep en doordacht. Het slimme gebruik van oneven maten, veranderingen in metriek en vrije improvisatie houden de luisteraar alert, maar tegelijkertijd huist er grote lyriek, eenvoud en schoonheid in hun werk.
Dit is ongetwijfeld een high quality album van een orkest met onbeperkte mogelijkheden”, dixit Antonio Sanchez, drummer van de Pat Metheny Group en componist van de soundtrack van de film Birdman, Oscar van de Beste Film (2015) en César voor de Beste Buitenlandse Film, naar aanleiding van het verschijnen van Jazz Station Big Band’s debuutalbum.

Speciaal voor Brosella brengt de groep onder leiding van Stephane Mercier de Engelse jazzpianist Jason Rebello mee. Rebello is één van de grootste talenten uit de Britse jazzgeschiedenis en speelde ondermeer jarenlang bij Wayne Shorter en vervolgens bij Sting en Jeff Beck om uiteindelijk terug aan zijn eigen jazz-carrière te werken. In 2016 werd zijn solo-plaat “Held” terecht bekroond als album van het jaar op de British Jazz Awards.


Stéphane Mercier - altsax en fluit, artistiek leider
Daniel Stokart - alt & sopraansax, fluit, altfluit
Vincent Brijs - baritonsax
Steven Delannoye - tenorsax, basklarinet
Edouard Wallyn - trombone
David De Vrieze - trombone
Bart De Lausnay - bastrombone
Olivier Bodson - trompet, bugel
Thomas Mayade - trompet, bugel
Jean-Paul Estiévenart - trompet, bugel
Francois Decamps - gitaar
Piet Verbist - contrabas
Toon Van Dionant - drums
Jason Rebello - piano, klavier