artist image
©

Jazzy Strings - Cavaliere, Schmitt & Debarre

BEL, FRA

Drie vaders en drie zonen.

Jazzy Strings is ontstaan uit passie voor Gipsy jazz en voor de twee jazzgiganten Django Reinhardt en Stéphane Grapelli. De groep werd in 1992 opgericht door Mario Cavaliere, vader van de vioolvirtuoos Alexandre Cavaliere, en stond sindsdien op de grootste Europese festivals (Juan-Les-Pins, Nice, Marciac, Samois-sur-Seine, Helsinki. Ter gelegenheid van de Djangofolllies nodigen ze hun vrienden Dorado Schmitt en zijn zoon Amati en Angelo Debarre en zijn zoon Raangy uit.

Niemand heeft meer gedaan dan Dorado Schmitt om de hedendaagse belangstelling voor het muzikaal genre op te wekken. Geboren uit Roma-ouders kortbij de Duitse grens in Lorraine (Frankrijk), werd Dorado heel zijn jeugd omringd door traditionele Rom-muziek en gypsy jazz. Als tiener kwam hij hiertegen in opstand. Hij koos resoluut voor de elektrische gitaar en speelde de muziek van Jimi Hendrix en Carlos Santana. In 2002 vertrekt hij naar de Verenigde Staten waar hij een absolute hoofdrol speelt op talrijke eminente festivals. Op het jaarlijkse ‘Django Reinhardt NY Festival’ in Birdland om er maar een te noemen, stal hij jaar na jaar de show. Zijn legendarische status leverde hem ambassadeursrollen op in de jazz-wereld en speelde hij naast muzikanten zoals Oscar Peterson, Paquito D'Rivera, George Benson en James Carter. Dorado Schmitt is nu één van de meest gerespecteerde en gevraagde gypsyjazzartiesten ter wereld. Met zijn vriendelijkheid en natuurlijke stem vol ontroerende emotie, gaat hij in tegen alle modestromingen en de druk van de show business, wat hem de trots van de zigeuners maakt.
Zijn zoon Sonny Amati Schmitt wordt onweerstaanbaar tot de gitaar aangetrokken, die hij vanaf zijn achtste ter hand neemt onder het kritische oog van zijn vader. Dank zij een leraar van dat kaliber en uiteraard zijn talent, maakt hij reuzesprongen. Ondertussen ligt zijn eerste album “Sonny Day” in de verdeelbakken van Harmonia Mundi. Hij trad voor de eerste keer alleen met zijn kwartet op tijdens het Jazz Transfert-festival in Saarbrücken en het publiek ging uit de bol. Daarna volgde het Django Reinhardt-festival in Samois sur Seine. Weinig artiesten kunnen van dit privilege getuigen op zestienjarige leeftijd…

Angelo Debarre begon op zijn achtste met gitaar spelen in familiale zigeuneromgeving. Na een snelle professionele start laat hij de snaren links liggen om zich aan de drums te wijden. In 1984 keerde hij terug naar zijn favoriete instrument en sindsdien toert hij constant met zigeunermuziek en Gipsy jazz. Zeer comfortabel in beide repertoires, deelt hij het podium met Pedro Ivanovitch, Arbat, Raya, Serge Camps, Bratsch en Boyan Zulfikarpasic, Xavier Desandre-Navarre, Florin Nicolescu of Moréno, Bireli Lagrene, Jimmy Rosenberg, Romane. Angelo behoort ongetwijfeld tot de groeiende familie van erfgenamen van Django en heeft een zeer sterke persoonlijkheid opgebouwd. Zijn stijl, ondersteund door een verbluffende techniek, wordt voortdurend verrijkt door muzikale ontmoetingen, zoals het in de zuiverste zigeunertraditie past. Angelo Debarre wordt heden ten dage erkend als één van de meest getalenteerde Gipsy jazzgitaristen en wordt daarnaast ook gevraagd door grote namen in het Chanson zoals Sanseverino en Thomas Dutronc. Zijn zoon Raängy zal het ensemble begeleiden op gitaar.

Dorado Schmitt en zoon Amati: gitaren
Angelo Debarre en zoon Raangy: gitaren
Mario Cavaliere en zoon Alexandre: gitaar en viool
Jean Louis Rassinfosse: contrabas