artist image
©

Paulus Schäfer Trio & Jacco van Santen

NLD

De zoektocht naar een herleving van de bebop van Charlie Parker in een uniek Gipsy Jazz jasje.

De meest interessante muziek ontstaat vaak door de combinatie van verschillende stijlen en muzikanten uit verschillende tradities. De Gypsy Music staat bekend om dit bijzondere vermogen tot samenvoegen en symbiose, met behoud van de unieke gipsy sound. De getalenteerde Nederlandse gipsyjazz gitarist Paulus Schäfer brengt dit tot een nieuw hoog niveau door samenwerking met bekende namen uit de jazzwereld. In het project van de Paulus Schäfer Band met saxofonist Jacco van Santen voert de zoektocht naar een herleving van de bebop van Charlie Parker in een uniek Gipsy Jazz jasje. Jacco maakt hierbij gebruik van zijn bijzondere kunststof Grafton saxofoon, het model waar Charlie Parker een aantal briljante opnamen mee heeft gemaakt in de jaren ’50.

Dat Paulus Schäfer (geboren 1978) een van de meest getalenteerde Gipsy Jazz gitaristen van Nederland is, wordt in de Gipsy-jazz scene breed erkend. Geboren in de Nederlandse Sinti gemeenschap leert hij al op vroege leeftijd gitaar spelen. Hij leert door te luisteren naar zijn idool Django Reinhardt en andere grote Sinti gitaristen, maar hij leert het meest van Wasso Grünholz – een legende binnen de Sinti gemeenschap, die hem stimuleert om zijn eigen sound te ontwikkelen. Kort nadat Paulus de lead gitaar van Jimmy Rosenberg in de Gypsy Kids overneemt begint hij de Paulus Schäfer Gypsy Band en produceert zijn debuutalbum “Into the Light” in 2002, gevolgd door vele concerten op ontelbare jazz festivals in Europa, Rusland, de Verenigde Staten en Canada. Paulus is een veelgevraagde solist en deelt met vele musici het podium, zoals o.a. Biréli Lagrène, Stochelo Rosenberg, Al Di Meola, Fapy Lafertin, Jan Akkerman, Tcha Limberger, enz en staat als gitarist op vele albums. Zelf heeft hij ondertussen acht albums op zijn naam staan, waaronder “Letter to van Gogh”, een eerbetoon aan de Nederlandse kunstenaar.

Jacco van Santen is elf als hij de saxofoon ontdekt. Begonnen op de harmonie, via de muziekschool belandt hij op het conservatorium in Zwolle, waar hij cum laude afstudeert als docerend musicus. Maar daar blijft het niet bij. Jacco studeert daarna twee jaar voor uitvoerend musicus bij Ferdinand Povel, aan het conservatorium in Hilversum. En ook daar studeert in hij 1998 cum laude af. Sindsdien is de musicus voortdurend in ontwikkeling. In New York studeerde Jacco bij Vincent Herring en Tim Armacost en speelde daar in grote jazzclubs als de beroemde Blue Note, Cafe Smoke en Cafe Smalls. In 2012 tikt Jacco een collectors-item op de kop: een Grafton sax. Op die kunststof saxofoon laat hij nu horen hoe de muziek van Charlie Parker werkelijk moet hebben geklonken.

Paulus Schäfer: sologitaar
Martin Limberger: gitaar
Noah Schäfer: contrabas
Jacco van Santen: saxofoon