artist image
© Paul Nicholas

Tcha Limberger Trio & Sébastien Giniaux

BEL, FRA, UK

Jazz

Swingende Reinhardt-klassiekers vermengd met het traditionele Europese zigeunerrepertoire.

Een internationale vijf-sterren Gypsy Jazz line-up, dichter kom je vermoedelijk niet bij Gypsy jazz-royalty. Gitaarbeheersing, swingende Reinhardt-klassiekers vermengd met het traditionele Europese zigeunerrepertoire. Ontegensprekelijk de meest geliefde en gerespecteerde zigeunermuzikant, viool-superster Tcha Limberger, die onlangs nog de titel "Polymath King of Gypsy music" toegekend kreeg door The Times, bundelt zijn krachten met gitaartovenaar Sébastien Giniaux, één van de meest opvallende en originele muzikanten van de zigeunerjazzscene.

Tcha Limberger is de zoon van gitarist Vivi Limberger (Waso Quartet) en kleinzoon van violist Piotto Limberger, beiden gekende figuren in de Gypsy Jazz. De multi-instrumentalist legt zich niet enkel toe op manouche jazz met zijn Budapest Gypsy Orchestra en het Kalotaszeg Trio, maar heeft ondertussen al een hoop andere muziekstijlen in de vingers, getuige het groot aantal projecten waaraan hij tot nu toe meewerkte. Ondertussen wereldvermaard onder de kenners van zowat elke balkanstijl & gipsyjazz, is hij een onstuitbare kracht in de wereld van de world, folk en jazz music.

Het Tcha Limberger trio is ontstaan uit een gemeenschappelijke passie van haar leden voor traditionele jazzstijlen, voornamelijk New Orleans en Swing. De groove wordt bewaakt door twee muzikanten, waarvan de cv's langer zijn dan hun respectievelijke armen: Dave Kelbie, een menselijke metronoom die het zachte van echte swing combineert met verrijkte akkoorden (hij is regelmatig te gast bij meesters als Angelo Debarre en Fapy Lafertin) en Sébastien Girardot, een solide contrabas-tovenaar, met zijn persoonlijke, sterke, maar behendige stijl, zeer gevraagd door beroemde jazz-line-ups (Michel Pastre Quintet, La Section Rythmique ...). Samengevat: een imperiale ritmesectie, ongetwijfeld één van de beste in haar soort en onontwrichtbaar verbonden in het Lejazzetal “hall of fame” project “Django à la Créole”.

Sébastien Giniaux, geboren in 1981, begon op zesjarige leeftijd aan het conservatorium cello te studeren. Op zijn achtiende ontdekt hij de gitaar en de traditionele muziek en leert het instrument als volleerd autodidact te beheersen, in den beginne beïnvloed door Django Reinhardt’s muziek, maar al snel maken Balkanmuziek, klassieke muziek, jazz en geïmproviseerde muziek hun opwachting. Hij gaat in verschillende formaties aan de slag als componist, arrangeur en muzikant, waaronder Norig, Selmer #607, het Balkan Project, Téofilo Chantre, enz. Sinds zijn kindertijd beoefent hij ook de schilderkunst, wat hem toelaat verschillende artistieke mediums te begrijpen. Tegenwoordig treedt hij voornamelijk op met zijn sextetproject "Mélodie des Choses".Tcha Limberger: viool & zang
Dave Kelbie: gitaar
Sebastien Girardot: contrabas
Sébastien Giniaux: gitaar