Zang: Helena Fontyn

Kristal (zang) Klaar


De 4e editie van “Kristal Klaar” vindt plaats in het Gemeenschapscentrum De Markten in Brussel. Het eerste concert in deze reeks van drie concerten gaat door op donderdag 24 november aanstaande om 20.00 uur. De avond staat in het teken van “Zang” en wordt geleid door Helena Fontyn.

HELENA FONTYN & JEROEN D’HOE

Wat gebeurt er wanneer twee muzikaal gelijkgestemde zielen elkaar vinden op een podium? Er ontstaat (h)eerlijke muziek die, zoals het leven zelf, vele gezichten heeft. Naast vuurwerk en passie is er harmonie en rust, ingetogenheid en extase. Kortom, muziek om even bij weg te dromen of waarbij je soms moeilijk op je stoel kan blijven zitten! Maak kennis met pianist Jeroen D’hoe en zangeres Helena Fontyn in een intieme sfeer op een prachtige locatie in hartje Brussel! Samen brengen ze eigen nummers en doen een greep uit hun favoriete repertoire van o.a. Stevie Wonder, Burt Bacharach, Bill Withers, Bonnie Raitt en Michael Jackson. Pop en jazz vloeien door elkaar en geven het geheel een persoonlijke en vrije touch. Geen twee concerten zijn hetzelfde en dat maakt het nu net zo boeiend!


Helena Fontyn (zang) maakte al op drie jarige leeftijd alle salontafels onveilig met enthousiast gezang en gedans! Op haar 12e richtte ze een eigen a capella kleinkunst groepje ‘Het Gemengd Vrouwenkoor’ op en wat weinig ambitieus begon, eindigde in 1995 met een 2 jaar durende internationale tournee aan de zijde van De Nieuwe Snaar. Ze studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen ‘Jazz & Lichte Muziek’, optie zang, en zong in verschillende jazz bezettingen en Big Bands met oa Piet Verbist, Bart De Nolf, Bart Van Caenegem, Bruno Castellucci en Lieven Venken. Ze verdiende haar sporen als backing- en leadzangeres bij zowel nationale als internationale artiesten waaronder Marco Borsato, Natalia, Lionel Richie, Admiral Freebee en Scorpions. Daarnaast werd ze in 2005 finaliste van het tv-programma X- factor. Ze heeft ondertussen ook al heel wat eigen projecten opgestart, zoals Hypnogroove (disco en soul), Stevie’s Wonder (muziek van Stevie Wonder), een jazz kwartet en haar band LENA, waarmee ze voor’t eerst ook eigen nummers bracht. Sinds 2 jaar werkt ze samen met Jeroen D’hoe, componist en pianist. Ze treden op in duo, met muziek als een gesprek van mens tot mens, drijvend op de emotie en de sfeer van het moment. Die vrijheid, dat is waarin ze helemaal zichzelf kan en wil zijn, waar voor haar de ware betekenis van musiceren te vinden is.


Jeroen D’hoe (piano) studeerde compositie aan het Lemmens instituut in Leuven en aan the Juilliard School in New York. Hij won de Nationale Compositiewedstrijd Koningin Elisabeth en de SABAM-prijs voor compositie. Hij componeert zowel klassieke werken als jazz/popsongs en werkt o.m. samen met Paul Michiels met het concertprogramma ‘It’s a Gas’, waarvan recent een cd verscheen, en met Ann Van den Broeck, met wie hij een Bernstein & Sondheim-concertprogramma brengt.

JONG TALENT

Het eerste deel wordt gebracht door 6 jonge zangeressen. Zij kozen elk een song die ze arrangeerden voor backing vocals. Deze arrangementen brengen ze begeleidt door een professionele band!

Chloé Van der Vieren houdt al jaren van zingen en besloot een jaar geleden er haar leven van te maken. Ze is vooral bezig met musical maar vindt het ook leuk om haar horizon te verbreden met andere genres. Doorheen het jaar krijgt ze zangles van Chadia Cambie en Helena Fontyn. In de vakantieperiode doet ze soms stages.

Emmelie Arents is al van jongs af aan bezig met muziek. Ze schrijft haar eigen nummers en wil de mensen raken met haar stem en songs. Ze studeert aan de Kunsthumaniora Brussel en krijgt zangles van Helena Fontyn en Chadia Cambie.

Celien Deloof. Na de soundcheck van haar moeder voor een groot optreden, klom driejarige Celien op het podium en nam de micro. Uit volle borst begon ze te zingen. De technieker van dienst had dit gezien en draaide het volume open. Na vele jaren en het herhalen van deze anekdote weet ze zeker dat zingen echt haar passie is!

Jasmin Smolders. Gepassioneerd door muziek trok Jasmin Smolders 5 jaren geleden naar de kunsthumaniora van Brussel, waar ze is open gebloeid als veelzijdige zangeres. Ze kreeg les van o.a. Helena Fontyn, Chadia Cambie, Hille Bemelmans en Ann Komac. Geïnspireerd door jazz, pop en soul kreeg ze de smaak te pakken van het improviseren en zingen in ensemble.

Karlijn Robberechts zingt op elk ogenblik van de dag, behalve in de douche. Ze is begonnen in haar eigen band met als genre, soft-rock. Jazz heeft ze 2 jaar geleden ontdekt en heeft ze nu haar eigen gemaakt. Al vele jaren gaat ze naar de stages van Jeugd en Muziek Brussel. Daar heeft ze haar eerste stapjes van het improviseren geleerd.

Mathilde Smessaert volgt zang in de Brusselse kunsthumaniora bij Helena Fontyn, Hille Bemelmans en Shadia Cambi en zong bij Eli, een funky partyband en andere verscheidene projecten. Met grote liefde voor muziek en een kennis dat reikt van Talking Heads, Tom Waits en Wim De Craene, tot zowel Miles Davis, als Elvis Costello hoopt ze haar muzikale levensweg in majeur te mogen bewandelen.

Dit jong talent wordt begeleid door topartiesten Pierre Anckaert, Jean-Philippe Komac en Wouter Berlaen.

Pierre Anckaert studeerde piano aan het Concervatorium van Brussel bij Nathalie Loriers en Diederik Wissels. In 2007 ontving hij de eerste prijs Jazz Hoeilaart International Contest. In 2008 brengt hij zijn eerste CD uit, “Candide”, hedendaagse jazz vermengd met klassieke en latino accenten. In 2009 released hij “Strings attached”, een kruisbestuiving van klassiek en jazz, gekleed in een kamermuziekjasje dat hij presenteerde op Brosella Folk & Jazz.

Jean-Philippe Komac werkt sinds 1981 als beroepsmuzikant en speelt bijna elke stijl. Zo speelde hij klassiek (Orkest van de Muntschouwburg, VRO, …), jazz (Dee Daniels, Deborah Brown, Frank Vaganee, Michel Legrand, Jimmy Molière (USA), …), bigbandmuziek (Boom big band, Concord Jazz Ensemble, …), pop (Mozaiek, Sunny Side Up, Coco Jr., …), Vlaams chanson (Johan Verminnen, Will Tura, …), filmmuziek (De Potloodmoorden, …) muziek voor de tv-series (Bex & Blanche, Wittekerke, 2 straten verder, Van vlees en bloed, …).

Wouter Berlaen is hij actief als freelance-muzikant in de jazz- en popscene. Hij speelde met artiesten als Chaka Khan, Ali Campbell (UB40), MC Solaar, Lou Rhodes (Lamb), Leki, Wigbert, Kommil Foo, Johan Verminnen, Kris De Bruyne, Admiral Freebee, Raymond Van het Groenewoud, Dirk Blanchart en vele anderen... Met zijn eigen jazz meets DJ project Alien Bitesize verkent hij steevast de grenzen van de improvisatie. In de Nederlandstalige popwereld maakte hij recent een opgemerkt debuut met zijn dialectplaat "Vanuivoeurt", waarop hij vooral zingt.

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi