Trombone: Carlo Mertens

Kristal (trombone) KlaarBrosella en de Kunsthumaniora van Brussel presenteren dit schooljaar de 2e editie van “Kristal Klaar”, drie leerling/leermeester concerten die plaatsvinden in het Gemeenschapscentrum De Markten in Brussel. Het tweede concert in deze reeks gaat door op donderdag 25 februari om 20.00 uur. De avond staat in het teken van de trombone en wordt geleid door Carlo Mertens.

Opnieuw staat een selectie van jonge getalenteerde muzikanten uit de Kunsthumaniora van Brussel garant voor een prachtig concert. Al de studenten die er aan meewerken zijn gedreven koperblazers en maken onder andere deel uit van de "Brassband Willebroek" Zij brengen voor u zeer exclusief werk uit de privécollectie van de wereldberoemde Vlaamse trompetvirtuoos Theo Mertens. Deze heeft destijds zelf al deze werken herwerkt voor zijn eigen, en koperkwintet. De prachtige klanken die deze instrumenten voortbrengen zijn niet te versmaden. Een echte aanrader!

Gespeeld door:

Lode Violet (cornet), Thomas Roelands (cornet), Niels Vandenberghe (trombone), Jonas Violet (bariton), Stijn Aertgeerts (bastuba).

Op het programma:

Preludio XXII van J.S. Bach, een aantal variaties van "Die Launige Forelle" (Schubert) door Franz Schöggl) en een selectie uit "Roemeense Volksdansen" van Bela Bartok.

Een groot instrument in een klein verhaal.

Met Carlo Mertens (trombone), Carla Van Effeltaire (piano), Thomas Frühauf (viool/Frankfurt) en Steven Verhelst (bastrombone).

Het tweede luik van deze concertavond wordt verzorgd door Carlo Mertens, die vooral solo-werken zal brengen. Carlo staat bekend om zijn uitgebreide kennis van stijlen. Als zoon van wijlen trompetlegende Theo Mertens en pianiste Yvonne Gauthier kwam hij al zeer jong in contact met de wereld van de klassieke muziek evenals deze van de variété en de jazz. Als trombonist volgde hij een klassieke opleiding in Leuven maar ook in Gent en in Rotterdam. Ondertussen werkte hij als freelance trombonist in de jazz en de popmuziek. Met meer dan 100 cd-opnames voor allerlei binnen- en buitenlandse artiesten is hij uitgegroeid tot één van de meest gevraagde trombonisten van dit land. Momenteel is hij tijdelijk verbonden als Solo-trombonist aan de Vlaamse Opera.

Voor dit concert wordt hij bijgestaan door Carla Van Effeltaire (piano), die al meespeelde in verschillende projecten waaronder de Carmina Burana met het Mechelse stadspoppentheater, A.B. Monk (een jazzformatie met Chris Carlier, Koen Van Roy en Philippe Thuriot), Françoise Derissen-quartet (met Olivier Stalon en Manu Lurquin), “There is an effel there“ op initatief van Françoise Derissen (docente aan de Jazzafdeling van het Conservatoire Royal de Bruxelles)en Renaud L’Hoest en nog vele andere.

Thomas Frühauf (viool), die jarenlang lid en solocellist was van de veelvuldig gelauwerde “Junge Deutsche Philharmonie” met dirigenten als Boulez, Barshai, Saraste, Gielen, Simonov en Stockhausen. Sinds februari 1993 werkt hij in het orkest van de Vlaamse opera. Tevens is hij lid van het ensemble “Emanon”, het Pianotrio ”Anthoro”, het kamerorkest en kwartet “Nuove Musiche” en het cello-ensemble “Octocelli”.

Steven Verhelst (bastrombone), die sinds zijn studies aan de conservatoria van Antwerpen en Rotterdam een veelgevraagd bastrombonist is bij orkesten in binnen- en buitenland waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest, Rotterdams Filharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Metropole Orkest en de Vlaamse Opera. Verder schreef hij compositieopdrachten voor onder meer het ‘Nieuw Trombone Collectief’, het Nederlands Blazers Ensemble, Ben Van Dijk, Frits Damrow, RPhO en Hendrik-Jan Renes.

Op het programma:

Sang till Lotta (Ian Sandström), Sonata in C (Joseph Bodin de Boismortier, op 14 nr 6), 5 Episoden (Klaus Kuhnl), Deux Dances (Jean-Michel Defay), Basta (Folke Rabe), Dansen (Nick Woud), 747 (John Clark), B/C (Carlo Mertens) en When it Sings (Elvis Costello).

Deze waaier aan werken slaat een brug tussen muziek van 1700 tot 2010. Het geheel wordt gekleurd door een verhaal dat zich afspeelt in het leven van iedereen, als het ware een reis doorheen de verschillende levensfases van ieder individu. Op deze manier wil Carlo Mertens aan bepaalde stukken gevoelens en emoties koppelen. Hij wil ons tonen hoe we deze willekeurige werken toch met elkaar in verband kunnen brengen.

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi