Slagwerk: Jean-Philippe Komac

Kristal (slagwerk) KlaarMet leermeesters: Jean-Philippe Komac (slagwerk), Erik Taelemans (slagwerk) en Jan Samyn (slagwerk) en jong Talent: Mien Heyvaert, Jana Van den Hende, Joram Bemelmans, Koenraad Botteldoorn, Flor Huybens, Casper Van De Velde, Thijs Beckwé, Kjell De Raes, Jan Heirman, Mike Holtackers, Annabel Segers, Titus Franken en William Thomé.

Brosella en de Kunsthumaniora van Brussel presenteren dit schooljaar de 3e editie van “Kristal Klaar”; drie leerling/ leermeester concerten die plaatsvinden in het Gemeenschapscentrum De Markten in Brussel. Het eerste concert in deze reeks heeft plaats donderdag 25 november aanstaande om 20.00 uur. De avond staat in het teken van slagwerk en wordt geleid door Jean-Philippe Komac in samenwerking met Erik Taelemans en Jan Samyn.

JONG TALENT

Opnieuw staat een selectie van jonge getalenteerde muzikanten uit de Kunsthumaniora van Brussel garant voor een unieke ervaring. Zij zullen tijdens dit concert verduidelijken wat er eigenlijk allemaal nodig is om slagwerk te studeren: van de techniek bijschaven op oefenplankjes (practice pads), trommelstudies instuderen, tot duetten en trios op marimba en vibrafoon, en zelfs een drumsolo opvoeren.


Op het podium:

Mien Heyvaert volgde reeds 5 jaar les aan de academie van Opwijk bij Frank Van Eyken en is dit schooljaar gestart aan de Kunsthumaniora in het 3e jaar Klassiek.

Jana Van den Hende had al als kind de droom om drumster te worden en hoopt dat nu waar te maken in het 3e jaar Popjazz.

Joram Bemelmans speelt van jongsaf aan drums en zag zijn inspanningen dit jaar bekroond door de finale te winnen van de Vlamowedstrijd in Leuven. Hij zit nu in het 4e jaar Popjazz.

Koenraad Botteldoorn studeerde jarenlang bij Walter De Kunst en zit nu in het 4e jaar Klassiek.

Flor Huybens volgde 5 jaar les aan de academie van Haasrode bij Guy Remmerie en zit nu in het 4e jaar Popjazz.

Casper Van De Velde studeerde aan de academie van Aalst bij Karel Van Marcke en Stijn Cools. Daarnaast speelt hij bij fanfare ‘De Dendergalm’ en heeft hij zijn eigen band ‘The Lucky Stripes’. Hij zit nu in het 4e jaar Popjazz.

Thijs Beckwé begon, na jarenlang pianolessen te hebben gevolgd aan de academie van Alsemberg, te drummen op het drumstel van zijn broer en had onmiddellijk de microbe te pakken. Hij zit nu in het 5e jaar Popjazz.

Kjell De Raes zette als vijfjarige zijn eerst stappen in de muziek bij fanfare De Ware Vrienden, waar hij les kreeg van Alfons Rottiers. Later kreeg hij ook nog les van Tom Ouderits. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor het Metalgenre en met zijn groep ‘Mystery of Darkness’ zat hij zelfs bij de laatste tien bij Eurosong for kids 2008. Toch heeft hij gekozen voor de klassieke richting waar hij nu in het 5e jaar zit.

Jan Heirman heeft al acht jaar les gevolgd aan de academie van Strombeek bij Bart Van der Beken en heeft daarnaast nog in verschillende groepjes gespeeld. Hij zit nu in het 5e jaar Klassiek.

Mike Holtackers kreeg 4 jaar drumles van Filip Van Laer en vervolgens 3 jaar van Jan Servaes aan de academie van Tongeren. Hij is ook verbonden aan de Koninklijke muziekmaatschappij Casino Tongeren en daarnaast zat hij ook in de begeleidingsband van de TV Limburg Tour 2010. Hij zit nu in het 5e jaar Popjazz.

Annabel Segers begon op 10-jarige leeftijd aan de academie van Halle bij Bart Bouckaert. Daarnaast speelt ze nog in verschillende rock- en popbands en ze zit nu in het 5e jaar Popjazz.

Titus Franken begon als zesjarige bij fanfare ‘De Vrije Werklieden' in Lebbeke. 2 jaar later schreef hij zich in aan de academie van Lebbeke waar hij gedurende 4 jaar les kreeg van Marc Roosendans om vervolgens over te stappen naar de academie van Buggenhout om les te krijgen van Tom Raes. Hij speelt ook mee in diverse fanfares en brassbands (o.a. Brassband Willebroek) en neemt met deze bands ook deel aan provinciale en nationale wedstrijden. Hij zit nu in het 6e jaar Klassiek.LEERMEESTERS

Jean-Philippe Komac, Erik Taelemans en Jan Samyn willen graag iedereen eens laten meekijken achter de schermen van de slagwerker. Niet alleen de veelzijdigheid op de verschillende instrumenten komt aan bod, maar ook het beheersen van verschillende stijlen (klassiek en modern), het verschil tussen repertoire en improvisatie en tenslotte ook het componeren zullen worden toegelicht.

Jean-Philippe Komac werkt sedert 1981 als beroepsmuzikant en heeft intussen bijna elke stijl gespeeld en een hele reeks artiesten begeleid. Zo speelde hij o.a. klassiek in het Orkest van de Muntschouwburg en het VRO, musical en rockopera in Jesus Christ Superstar, Evita, My Fair Lady, jazz met Dee Daniels, Deborah Brown, Chris Joris, Frank Vaganee, Michel Legrand, Jimmy Molière (New Orleans, USA), bigbandmuziek met de Boom Big Band, Concord Jazz Ensemble (Kortrijk), PDM-bigband (Oudenaarde), pop met Tom Van Landuyt, Mozaiek, Sunny Side Up, Coco Jr., Vlaams chanson met Johan Verminnen, Connie Neefs, Nicole en Hugo, Will Tura, Bart Vanden Bossche, filmmuziek voor ‘De Potloodmoorden’, muziek voor de tv-series ‘Bex & Blanche’, ‘Wittekerke’, ‘2 straten verder’, ‘Van vlees en bloed’, muziek voor de luisterspelen ‘De Keizer en de nachtegaal’, ‘Wilde Zwanen’, en de meest diverse reclamespots voor Hebbes.be, Shoe Discount, Humo, Flair, O’Cool, enz. Van 1998 tot 1993 doceerde hij ook het vak ‘Ritme’ aan de Studio Herman Teirlinck. Momenteel onderwijst hij slagwerk aan de kunsthumaniora van Brussel samen met Erik Taelemans en Jan Samyn

Erik Taelemans studeerde percussie aan het muziekconservatorium te Brussel bij Ferdinand De Poppe, Gert François, Bob Van Sice alsook kamermuziek bij Arie Van Lysebeth. Hij werkte in de jaren ’80 als freelance orkestmuzikant voor de Openbare Omroep, de Muntschouwburg, het Nationaal Orkest, de Opera van Vlaanderen en uiteindelijk voor het Ballet van Vlaanderen. In de jaren ’90 ging hij zich meer concentreren op zijn creatieve bezigheidstherapie: muziek schrijven en werken met kleinere ensembles waaronder de percussiegroep “Caedimus” en het ensemble “Cuarteto Nuevo” of in duo met klarinettist Jurgen Wayenberg of gitarist Gilbert Isbin. Hij geeft les aan de muziekacademies van Alsemberg, Anderlecht en Blankenberge en werkt regelmatig mee aan workshops en muziekkampen. Erik is eclectisch ingesteld en dus actief in alle mogelijke muziekgenres zowel op klavieren, pauken, drums en percussie. Regelmatig concerteert hij als duo, onder andere met fluitiste Ilse Vromans. Hij werkt ook samen met diverse rockgroepen, is actief in de Hafabrawereld en concerteert regelmatig met het orkest van Orlandus en van Chapelle de Lorraine.

Jan Samyn begon zijn muzikale studies aan de Academie van Huizingen waar hij slagwerk volgde bij Charles Vanhoutte. In 1996 trok hij naar het conservatorium van Brussel waar hij les kreeg van Bart Quartier, Gert Francois, Frank Michiels en Garcia Morales. Na het behalen van zijn meestergraad slagwerk studeerde hij drums aan het Gentse conservatorium bij Mimi Verderame en Arnout Gerritse. Daarnaast volgde hij ook piano bij Dirk Schreurs, Diederik Wissels en Michel Bisceglia in Jazz en lichte muziek. Jan speelde onder meer bij het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen, Brassband Buizingen, Scala, het Vlaams Harmonie-orkest, Sherman, Soulcafé, Cream&Spices, Batidah, ... Momenteel is hij actief bij onder meer Udo, Miller, Zonko en The Incredible Time Machine.


PROGRAMMA

Practice Pad (Jan Samyn)
Round Table Swing (David Mancini)
Wormey Singlets (Matt Savage)
Remembrance of time past (John La Porta)
African Blues (Wolfgang Roggenkamp)
The Solo (Steve Gadd)

Pauze

Er wordt onder andere uit de volgende werken gekozen:
Septraat (Erik Taelemans)
8:22 AM (Harvey Mason)
The Krupa-Morello Drum Battle (J.-Ph. Komac)
Spain (Chick Corea)
A Touch of Color (Tars Lootens – arr. Erik Taelemans)
Triviaal (Erik Taelemans)
Free your mind (J.-Ph. Komac)

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi