Sax: Tijl Verhaeghe

Kristal Klaar Saxofoon


Het derde concert in de 4e editie van “Kristal Klaar” staat in het teken van de saxofoon en wordt geleid door Tijl Verhaeghe. Opnieuw staat een selectie van jonge getalenteerde muzikanten uit de kunsthumaniora van Brussel voor jullie klaar. Ze brengen jullie vanavond een gevarieerd programma met werken van onder andere Ruggiero, Frackenpohl en Absil.

In het eerste deel tonen Lars Van Keymeulen, Emma Seminck, Ireene Verschueren en Maarten Vergauwen hoe veelzijdig de saxofoon wel is. U zal merken dat deze jonge saxofonisten over een gezonde dosis lef, passie en muzikaliteit beschikken.In het tweede deel komt ook de rest van het jong talent “on stage”. Zij vormen een prachtig choir waarmee het Concerto in Eb van Alexander Glazunov uitgevoerd wordt. Het kleurenpallet van sopranino saxofoon tot bariton zal u zeker in vervoering brengen. Sopranino: Pieter, Sopraan: Annemie & Mariska, Alt: Peter, Jorrit, Maarten V., Lars, Emma, Laurence en Ireene, Tenor: Koen, Maarten S. & Stijn, Bariton: Ben, Kelly & Sarah. Tijl is solist op altsax in dit werk en Jurgen Wayenberg, directeur van de Kunsthumaniora Brussel, leidt het geheel in goede banen.

JONG TALENT

Lars Van Keymeulen
Emma Seminck
Ireene Verschueren
Maarten Vergauwen
Annemie Declercq
Mariska Hendrickx
Kelly Vangoedsenhoven
Sarah Decroubele
Laurence Ryckaert
Maarten Schillemans
Ben De Greef
Jorrit Verheggen
Stijn De Raes

Begeleiding:
Stefan De Schepper (piano)


“Equilibrium” Saxofoonkwartet


Het saxofoonkwartet werd opgericht in het kader van deze Kristal Klaar, een échte primeur dus! De vier musici kennen elkaar al heel lang van concerten met orkesten en ensembles en drie van hen werken actief mee aan de klarinet- en saxofoonstage die elk jaar door Tijl en John Van Laethem georganiseerd wordt in de kunsthumaniora. Zij zijn allen gepassioneerd met muziek bezig in de meest uiteenlopende genres.
Na een reeks van “stomende” repetities hopen zij met dit concert het startschot te geven voor een hele reeks concerten.


Pieter Delaere


Pieter studeerde in 2011 met grote onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium van Gent als master in de uitvoerende muziek bij Koen Maas, Raf Minten en Rik Vaneyghen. Ook studeerde hij in het kader van het Erasmus-project een jaar bij Dhr. Federico Mondelci te Pesaro (IT). Daar behaalde hij in de opleiding solist klassiek saxofoon 30/30 cum laude.

Hij won de Eerste Prijs op het International Music Tournament (TIM) te Verona (Italië) , werd halve finalist op het Circolo Cameristico Piemontese te Chieri (Italië) en won 11 nationale prijzen als saxofonist en componist (Axion Classics, Concours pour Jeunes Saxophonistes te Dinant, Sabam-prijs voor Belgische Artistieke Promotie, Vlamo solistenwedstrijd, …).

Pieter interesseert zich sterk in zowel klassieke als hedendaagse muziek en daardoor is het niet verwonderlijk dat hij de raakpunten tussen verschillende muziekgenres verkent met meerdere orkesten en ensembles (I Solisti del Vento, Italian Saxophone Orchestra, DEHU ensemble,…).


Koen Dries


Koen studeerde met grootste onderscheiding af voor saxofoon aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Norbert Nozy en behaalde er tevens met onderscheiding het diploma master in de muziek directie. Daarnaast verdiepte Koen zich in de muziekschriftuur en behaalde hij creditbewijs fuga met grote onderscheiding. Na een jaar assistent van de saxofoonklas te zijn geweest begon hij aan dit conservatorium te werken aan een doctoraat in de kunsten.

Als dirigent is Koen vast verbonden aan het Limburgs Kamerorkest, Koninklijke Fanfare Vermaak na Arbeid uit Rijkevorsel en Koninklijke Fanfare de Eendracht uit Dessel. Hiernaast richtte Koen het Brussels Wind Ensemble op en dirigeerde hij, naast dit ensemble, de Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein, het Harmonieorkest van het KCB en de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen in werken van Stravinsky, Schubert, Mendelssohn, Lutoslawski, Ravel, Debussy, Jongen, Poulenc, Milhaud, ...

Als saxofonist behaalde hij diverse titels op de VLAMO-solistenwedstrijden, werd hij laureaat eerste prijs van de Wedstrijd voor Jonge saxofonisten te Dinant en van de Axion Classics wedstrijd. Hiernaast werd de YoTaM beurs (Young Talented Musicians) van de Vlaamse overheid aan hem toegekend en werd hij beloond met de prijs Ingeborg Köberle voor zijn uitzonderlijke resultaten als student aan het Conservatorium van Brussel.

Koen geeft les aan de Academie voor Muziek en Woord van Mol, de Stedelijke academie voor muziek, woord en dans Geel en de muziekschool van Balen.


Peter Cverle


Peter behaalde in 2007 bij Mevr. Nadine Bal aan het Lemmensinstituut zijn masterdiploma voor saxofoon met grootste onderscheiding. Hij zette zijn saxofoonstudies verder aan het CRR in Cergy-Pontoise (Parijs) bij de heer Fourmeau. In 2009 behaalde hij de gegeerde ‘medaille d’or’ à l’unamité.

Tegelijkertijd is hij een van de oprichters van CeDeL. Peter onderscheidde zich in talloze wedstrijden: Jong Tenuto, de Axion-Classics wedstrijd, de wedstrijd Association Internationale A. Sax in Dinant en de Concours International Adolphe Sax in l’Hay-les-Roses.

Daarnaast speelt Peter in verschillende ensembles en orkesten mee als freelance saxofonist/solist: het Vlaams Radio Orkest, het Nationaal orkest van België, Het Nieuw Vlaams Symfonieorkest, het Universitair Symfonisch orkest van Leuven, het Telos Ensemble, het European Saxophone Ensemble,…


Tijl Verhaeghe


Tijl studeerde met Grote Onderscheiding af voor Saxofoon en Kamermuziek aan het koninklijk conservatorium te Brussel bij Norbert Nozy. Hij speelde de finale van “Tenuto”, een nationale solistenwedstrijd van KLARA en met het saxofoonkwartet “Sax-appeal” won hij de wedstrijd voor saxofoonensembles te Dinant. Aan het muziekconservatorium te Antwerpen behaalde Tijl het hoger diploma ‘concertsolist saxofoon’.

Tijl is docent saxofoon/kamermuziek/orkest aan de Kunsthumaniora te Brussel en de stedelijke muziekacademie te Hemiksem. In de kunsthumaniora is hij ook actief als coördinator van de klassieke muziekafdeling. Naast het les geven speelt hij hij saxofoon in verschillende harmonieorkesten en het SaxOnAir – saxofoonkwartet. Ook als freelance muzikant is hij actief.

Naast de saxofoon heeft Tijl ook de passie voor dirigeren ontdekt. De liefde voor muziek doorgeven aan een orkest is meer en meer een vaste waarde aan het worden in zijn leven.Naast het orkest van de kunsthumaniora, waarmee hij van 21 tot 28 maart op concertreis trok naar Duitsland, is Tijl ook vaste dirigent van het jeugdorkest NOOTuitgang te Oudenaarde en de Koninklijke Muziekmaatschappij Moed en Volharding Denderhoutem. Met dit harmonieorkest promoveerde hij vorig jaar naar de afdeling “uitmuntendheid”. Tijl studeert vanaf dit jaar “Master Directie” aan het conservatorium te Antwerpen bij dhr. Dirk Decaluwé. Hij hoopt zo een extra dimensie aan zijn dirigeren te geven.

Programma:

Tango Burlesque van Willy Bauweraerts
Air for Alto van Arthur Frackenpohl
Trois Pièces (I) : Duo van Giseppe Ruggiero
Fantaisie Caprice van Jean Absil

Pauze

Blow! van Perry Goldstein
Histoire du Tango: Café 1930 van Astor Piazzolla
Concerto in Eb van Alexander Glazunov

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi