Kristal Klaar: saxhoorn


Het eerste concert in de 5e editie van “Kristal Klaar” staat in het teken van de saxhoorn en wordt geleid door Frans Violet. Jonge getalenteerde muzikanten uit de Kunsthumaniora Brussel staan opnieuw voor u klaar. Na de pauze verzorgt Brass Quintet Willebroek een concert op het hoogste niveau.


In het eerste deel laten Jonas en Lode Violet de warme klanken van de saxhoorns aan het woord. De twee talentvolle zonen van Frans Violet brengen een gevarieerd programma waar zowel de virtuositeit als de muzikaliteit van de saxhoorn naar voren worden gebracht. Als apotheose brengt de tweeling een creatie van Roger Derongé dat speciaal voor hen is geschreven. Karine Calomme zal voor deze gelegenheid als pianobegeleidster optreden.

Lode Violet (°1995) begon op zesjarige leeftijd zijn opleiding cornet aan de muziekacademie van Willebroek. Een jaar later voegde hij hier piano aan toe. Op 14-jarige leeftijd volgde hij zijn leraar naar de kunsthumaniora Brussel waar Lode nog steeds actief is. Momenteel is hij muzikant bij verschillende orkesten en treedt hij regelmatig op als solist. Sedert 2011 is Lode de Principal Cornet van Brass Band Willebroek. Lode neemt regelmatig deel aan nationale en internationale solistenwedstrijden en behaalde tal van provinciale en nationale titels op Vlamo solistenwedstrijden. Hij won 3 keer de wedstrijd Jonge Solisten aan Zee en werd in 2009 en 2010 British Open Solo Champion in de Intermediate Section. In 2010 kreeg hij een nominatie voor ‘Newcomer of the Year ‘en werd tweemaal (2010 en 2011) verkozen in de ‘4barsrest Band of the Year’. Lode behaalde zijn einddiploma cornet met 98% aan de muziekacademie van Willebroek, werd derde op de prestigieuze internationale koperwedstrijd van IMEP en haalde een eerste prijs op Dexia Classics.

Jonas Violet werd geboren te Jette in 1995, begon op zesjarige leeftijd zijn studies op cornet bij Frans Violet in de muziekacademie van Willebroek. Een jaar later voegde hij hier piano aan toe. Op tienjarige leeftijd schakelde hij over naar euphonium. In 2009 zette hij zijn muziekstudies verder aan de kunsthumaniora van Brussel. Jonas neemt regelmatig deel aan nationale en internationale wedstrijden en zo behaalde hij al diverse provinciale en nationale titels. Hij won de wedstrijd Jonge Solisten aan Zee in 2012. Nog in 2012 behaalde hij de eerste prijs van de Sonatina wedstrijd in Eupen. Dit jaar studeerde hij ook af in de hogere graad van de muziekacademie met 97%. Jonas is actief als Principal Baritone in Brass Band Willebroek en treedt regelmatig op als solist.

BRASS QUINTET WILLEBROEK

Brass Band Willebroek staat onder leiding van Frans Violet. Het programma bestaat uit een mix van klassieke en moderne werken zowel van brassbandcomponisten als van arrangeurs van composities uit het brede muziekrepertoire. Er komen zowel wondermooie lyrische werken als uiterst virtuoze performances aan bod die de typische zachte koperklanken in kleur zetten. Dit zorgt voor een boeiende afwisseling tussen de diverse muziekgenres.

Frans Violet deed zijn lagere en middelbare muziekstudies aan de gemeentelijke muziekacademies van Boom en Willebroek. Aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen behaalde hij de Eerste Prijs Notenleer en tevens een Eerste Prijs Trompet in de klassen van Albert De Keyzer en Emiel Maes. Als trompettist speelde hij in het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel, nadien stapte hij over naar het Filharmonisch orkest van de toenmalige BRT. In 1979 stichtte hij als dirigent Brass Band Willebroek op waarmee hij talrijke nationale en Europese titels behaalde. Hij is ook dirigent van verscheidene andere orkesten. Frans Violet is nu fulltime met muziekonderricht bezig als leraar koperblaasinstrumenten aan de muziekacademie van Willebroek. Tevens is hij ook verbonden als leraar saxhoorns aan de kunsthumaniora van Brussel en docent aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Daarnaast doceert hij de cursus Hafabra. Tot slot jureert hij op talrijke nationale en internationale wedstrijden.

Kris Binon begon op tienjarige leeftijd als trompettist. Aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven studeerde hij bij Marcel Vandereyken waar hij Grootste Onderscheiding behaalde. Kris liet zich opmerken op tal van wedstrijden en werd laureaat van de Pro Civitate wedstrijd. Aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel behaalde hij Eerste Prijzen Notenleer, Trompet, Kamermuziek en het pedagogisch diploma optie kopers. Hij studeerde er bij Guido Segers, Benny Wiame en Manu Mellaerts. Vanaf 1988 is hij cornettist bij Brass Band Willebroek en is nu de Assistant Principal Cornet. Naast Brass Band Willebroek is hij actief bij het Cosy Brass Quartet, het kamerorkest Nuove Musiche en werkt hij freelance bij verschillende orkesten. Kris is leraar koper in de muziekacademies van Londerzeel en Tienen. Hij is tevens lid van de Provinciale Artistieke Commissie Vlaams-Brabant van Vlamo en fungeert geregeld als jurylid en dirigent.

Tim De Maeseneer begon op zesjarige leeftijd op althoorn bij Brass Band Hombeek waar hij les kreeg van Michel Leveugle, Luc Vertommen en André Van Driessche. In 2005 zette hij zijn studies verder aan de kunsthumaniora van Brussel bij Frans Violet. Tim studeert nu aan het Lemmensinstituut (Leuven) als student van Nick Ost. Hij is ook actief in vele brassbands en werd in 2004 de Principal Horn van Brass Band Buizingen. Sedert 2012 is hij lid van Brass Band Willebroek. Tim treedt veel op als gastsolist en is vast lid van het befaamde Exit_Brass! – Dit quartet won al tal van internationale wedstrijden en reist zo de hele wereld rond. Als solist won Tim al prestigieuze internationale westrijden, zo won hij twee keer de internationale solistenwedstrijd in Kerkrade. Hij nam de eerste plaats op Axion Classics en werd nationaal kampioen. In 2010 won hij de award voor beste althoorn op de Europese solistenwedstrijd in Linz en in 2009 werd Tim de beste althoorn op de British Open Solo Championships. 

Guy Audenaert studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen waar hij Eerste Prijzen Kamermuziek en Tuba behaalde. Aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel vervolmaakte hij zich met Hogere Diploma’s Kamermuziek en Tuba. Guy was tubaspeler/solist bij het Filharmonisch Orkest van de toenmalige BRT, het Symfonisch Orkest van de Vlaams Opera en het Vlaams Symfonieorkest. Als freelancer werkte hij tevens samen met een heleboel andere orkesten. Daarnaast was hij docent tuba en saxhoorns aan het Conservatorium van Gent. Guy was als brassbandmuzikant de Principal Eb Bass van Brass Band Midden-Brabant. Op Bb Bass werd hij met Brass Band Willebroek voor de eerste keer Europees Kampioen in 1993, waar hij nu nog actief is. Als dirigent was Guy verbonden aan diverse orkesten. Begin dit jaar zette hij na 20 jaar een punt achter zijn eigen Metropole Brassband. Hij dirigeert momenteel Brass Band Burgipja en is gastdirigent van Young Brassband Willebroek. Guy is tevens leraar koper aan de Stedelijk Muziekacademie van Turnhout.

Karine Calomme kreeg haar eerste pianolessen op tienjarige leeftijd van Mevr. Anne Camps in de muziekacademie van Geel. Daarna nam ze deel aan verschillende wedstrijden en won ze tal van prijzen. O.a. de vierde prijs in ‘Le jeune pianist’, in 1994 behaalde ze de tweede prijs op de Cantabile wedstrijd en verschillende eerste prijzen behaalde ze in de wedstrijden Cantabile, Günther, Haacht en Pro Civitate. Voor haar hogere muziekstudies volgde Karine les aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij Dhr. Pascal Sigrist. Ze beëindigde haar studies aan het Muziekconservatorium van Maastricht bij Dhr. Frans Van Beveren waar ze het diploma van Uitvoerend Musicus behaalde, naast het diploma van Meester in de Muziek en het aggregaatsdiploma. In 1999 werd ze halve finaliste in de Internationale Prijs E. Durlet. In 2005 behaalde ze een vijfde plaats in het Internationale Grieg-concours voor 2 piano’s te Oslo. Ze speelde verschillende keren als soliste met orkest in zowel binnen- als buitenland. Momenteel geeft Karine les in de Academie voor Muziek en Woord te Willebroek waar ze ook als begeleidster actief is.

PROGRAMMA

Concerto Tricolore (Lode Violet) - Thomas Doss
Peace (Jonas Violet) - John Golland
Fantasy (Jonas Violet) - J. N. Hummel/Arr.: R. Childs & P. Wilby
Dimitri (Lode Violet) - Rodney Newton
T(w)o Violets (Lode & Jonas Violet) - Roger Derongé

Pauze

Joy, Peace and Happiness - Richard Phillips
Sagana - Kevin Houben
Scherzo - John Cheetam
Air - André Waignein/Arr.: F. Bernaerts
Pop Suite - Arthur Frackenpohl
Habanera uit Carmen - Georges Bizet

PRAKTISCHE INFORMATIE

• LOCATIE: G.C. De Markten (Spiegelzaal) - Oude Graanmarkt 5 te 1000 Brussel
• TICKETS: 14.00 € / +65 & -26: 10,00 € / Studenten Kunsthumaniora Brussel en Koninklijk Conservatorium Brussel: 7.00 €
• INFO EN RESERVATIE: Brosella: 02 474 06 41 info@brosella.be (info) res@brosella.be (reservatie)

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi