Kristal Klaar Marimba


“Het allermooist vond ik een enorm, xylofoonachtig houten instrument, waarachter nog een muzikant stond te oefenen. Hij was helemaal in het zwart gekleed en zoals hij daar met zijn vier trommelstokjes in het rond wervelde, leek hij wel een tovenaar. De melodie die hij speelde was ook prachtig – alsof er twee elfjes op een houten plaat aan het dansen waren. ‘Dat is een marimba,’ zei de muzikant glimlachend toen ik hem naar de naam van het instrument vroeg. Hij vertelde dat de marimba oorspronkelijk uit Afrika komt en een van de oudste muziekinstrumenten is uit de geschiedenis van de mensheid. Marimba – ik vond dat het klonk als een magisch woord.”.... (Uit “Lola wordt beroemd” door Isabel Abedi.)

Het derde concert in de 7de editie van “Kristal Klaar” staat in het teken van de marimba en wordt geleid door Erik Taelemans. Opnieuw zal jong talent van de Kunsthumaniora de avond luisterrijk inzetten en zullen professionelen het tweede deel voor hun rekening nemen. Tijdens deze Kristal Klaar wordt de toeschouwer ondergedompeld in het gehele klankspectrum van de marimba en zijn interactie in ensembles.

Jong talent

De spitsbroeders Laurens Maris en Robin Geeroms brengen u een wervelend muziekverhaal. Zij maken een wereldreis met werken als ‘Step After Step’ (Ragtime), First Anniversary’ (Latin) en ‘Serengeti’ (Afro) en laten je meegenieten met hun spelplezier op marimba, xylofoon en vibrafoon. Andere muzikanten vullen dit vrolijk aan met percussie.


Ook Titus Franken, Kjell De Raes, Koenraad Botteldoorn en Mien Heyvaert; 4 oud-studenten zullen voor u de stokjes bezweren boven de marimba’s. Met de ensemblewerken ‘2+1’ en ‘Afta Stuba’ (en ook solostukken) beproeven zij hun virtuositeit en benutten zij alle spelmogelijkheden van de marimba. ‘2+1’ is een wondermooi muziekstuk gespeeld in spiegelbeeld en Afta-Stuba wordt een immense uitdaging.

Het jong talent zal op deze avond absoluut voor vuurwerk zorgen!

KHB-Band

When marimba rhythms start to play
Dance with me, make me sway
Like a lazy ocean hugs the shore
Hold me close, sway me more
(Sway)

Zes fantastische muzikanten bundelden hun krachten om u een uniek ritmisch muziekverhaal voor te stellen: Erik Taelemans op marimba (letterlijk: ‘stem van hout’), Leen Indigne op fluiten, Jan Samyn op percussie, Jean-Philippe Komac op percussie, Philip Bruffaerts op gitaar en Cyrille Obermüller op Contrabas. De muziek, geschreven door Erik Taelemans kan niet echt in een vakje geplaatst worden, maar staat garant voor verrassing, ontroering, ontdekking. Voor de uitvoerders even leuk als voor de luisteraar.

Met ‘Gitane de Moura’ starten zij in Spanje en krijgt u meteen de toon van het programma: afwisseling van integere, lyrische momenten die snel evolueren naar een onstuimige eruptie. ‘Primitive Chase’ laat u de oerkrachten van de jacht ervaren, een intens verhaal vanaf de voorbereiding tot de dood. ‘Black Orpheus’ van Luis Bonfi wordt op een unieke wijze gebracht, met de zoete klanken van de marimba die een verrassende sfeer geven. Exotische oorden zijn veelal de inspiratiebron. De werken laten u wegdromen en genieten van de vertelkunst en virtuositeit van iedere muzikant. Als slot van het programma, komt de band terug thuis in Brussel met het werk ‘Metro’.


Jean-Philippe Komac (Percussie) werkt sedert 1981 als beroepsmuzikant en heeft intussen bijna elke stijl gespeeld en een hele reeks artiesten begeleid. Zo speelde hij o.a. klassiek in het Orkest van de Muntschouwburg en het VRO, jazz met Dee Daniels, Deborah Brown, Chris Joris, Frank Vaganee, Michel Legrand, Jimmy Molière (New Orleans, USA), bigbandmuziek met de Boom big band, Concord Jazz Ensemble (Kortrijk), PDM-bigband (Oudenaarde), Los Bandidos del Viage, pop met Vaya Con Dios, Yannick Bovy, Tom Van Landuyt, Mozaiek, Sunny Side Up, Coco Jr., Vlaams chanson met Johan Verminnen, Connie Neefs, Nicole en Hugo, Will Tura, Bart Vanden Bossche, filmmuziek voor De Potloodmoorden, Groenten uit Balen, muziek voor de tv-series Bex & Blanche, Wittekerke, 2 straten verder, Van vlees en bloed, muziek voor de luisterspelen De Keizer en de nachtegaal, Wilde Zwanen, De Zevenmijlslaarzen, en de meest diverse reclamespots voor Hebbes.be, Shoe Discount, Humo, Flair, O’Cool, enz. Van 1998 tot 1993 doceerde hij ook het vak ‘Ritme’ aan de Studio Herman Teirlinck, en nu geeft hij drumlessen in de jazz/pop-afdeling van de Kunsthumaniora Brussel.

Jan Samyn (Percussie) begon zijn muzikale studies aan de Academie van Huizingen waar hij slagwerk volgde bij Charles Vanhoutte. In 1996 trok hij naar het conservatorium van Brussel waar hij les kreeg van Bart Quartier, Gert Francois, Frank Michiels en Garcia Morales. Na het behalen van zijn meestergraad slagwerk studeerde hij drums aan het Gentse conservatorium bij Mimi Verderame en Arnout Gerritse. Daarnaast volgde hij ook piano bij Dirk Schreurs, Diederik Wissels en Michel Bisceglia in Jazz en lichte muziek. Jan speelde onder meer bij het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen, Brassband Buizingen, Scala, het Vlaams Harmonie-orkest, Sherman, Soulcafé, Cream&Spices, Batidah, ...
Momenteel is hij actief bij o.m. Udo, Miller, Zonko en The Incredible Time Machine

Erik Taelemans (Marimba) startte zijn muzikale carrière als klarinettist. Algauw schakelde hij over op slagwerk. Hij studeerde percussie aan het muziekconservatorium te Brussel bij Ferdinand De Poppe, Gert François, Bob Van Sice alsook kamermuziek bij Arie Van Lysebeth. Hij werkte in de jaren ’80 als freelance orkestmuzikant voor de Openbare Omroep, de Muntschouwburg, het Nationaal Orkest, de Opera van Vlaanderen en uiteindelijk voor het Ballet van Vlaanderen. In de jaren ’90 ging hij zich meer concentreren op zijn creatieve bezigheidstherapie: muziek schrijven en werken met kleinere ensembles waaronder de percussiegroep “Caedimus” (waar hij vooral marimba en vibrafoon speelt) en het ensemble “Cuarteto Nuevo” of in duo met klarinettist Jurgen Wayenberg of gitarist Gilbert Isbin. Hij geeft les aan de muziekacademies van Alsemberg, Anderlecht en Blankenberge en werkt regelmatig mee aan workshops en muziekkampen. Erik is eclectisch ingesteld en dus actief in alle mogelijke muziekgenres zowel op klavieren, pauken, drums en percussie. Reeds jarenlang houdt hij zich bezig met schrijven en spelen van muziek voor kleinere ensembles. Regelmatig concerteert hij als duo, onder andere met fluitiste Ilse Vromans. Hij werkt ook samen met diverse rockgroepen, is actief in de Hafabrawereld en concerteert regelmatig met het orkest van Orlandus en van Chapelle de Lorraine. Sinds een aantal jaren is hij vast lid van de Bigband ‘Swing Time Society’.

Leen Indigne (Fluiten) studeerde aan de kunsthumaniora te Brussel bij Johan Rycken en behaalde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel de hogere diploma's fluit en kamermuziek. Zij volgde masterclasses bij o.a. Trevor Wye, Gaby Van Riet, Susan Milan. Als freelance concerteerde zij met I Fiamminghi, Ensemble Walter Boeykens en Prima la musica. Zij was tweemaal laureate van het Nederlands fluitconcours te Leiden en van de Dexia-Classics in de disciplines fluit en kamermuziek. Zij is uitermate fier op fluitenkwartet Pamina, waarmee ze geregeld concerten verzorgt alsook jaarlijkse tournées.Zij heeft het lesgeven aan de academie te Londerzeel tijdelijk stopgezet om haar functie als bestuurder van Lemca musical instruments waar te nemen.Momenteel is zij leerkracht samenspel aan de kunsthumaniora Brussel.

Philip Bruffaerts (Gitaar) studeerde klassieke gitaar aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Albert Sundermann en volgde masterclasses bij oa Gonzales Mohino, Conrad Ragossnik,...Later specialiseerde hij zich in flamencogitaar aan het Conservatorium van Rotterdam bij Paco Pena en in de Fundation 'Christina Heeren' in Sevilla. Hij geeft concerten in diverse genres en bezettingen in binnen- en buitenland. Verder geeft hij les aan de kunsthumaniora van Brussel en aan de academies van Lennik en Schaarbeek.

Cyrille Obermüller (Contrabas) begon op negenjarige leeftijd met drums en percussie. Op zijn vijftiende schakelde hij over op contrabas bij Ludo Joly aan de academie van Leuven. Een jaar later schreef hij zich in aan de Kunsthumaniora van Brussel en volgde hij les bij Janos Bruneel, Dieter Limbourg, Wietse Meys, en Stijn Wauters. Momenteel studeert hij aan het Conservatorium van Den Haag bij Janos Bruneel, Eric Inneke en Eric Gieben. Cyrille volgde ook lessen bij o.a. Bart Denolf, Christophe Wallemme, Tony Overwater en Jarmo Hoogendijk en volgde masterclasses van o.a. Hein Van De Geyn (NL), Renzo Spiteri (MT), Dre Pallemaerts (BE) en Kenji Rabson (SE).

PRAKTISCHE INFORMATIE

DATUM: donderdag 30 april 2015 om 20:00
LOCATIE: G.C. De Markten (Spiegelzaal) - Oude Graanmarkt 5 te 1000 Brussel
TICKETS: 14.00 € / +65 & -26: 10,00 € / Studenten Kunsthumaniora Brussel en Koninklijk Conservatorium Brussel: 7.00 €
INFO EN RESERVATIE: Brosella: 02 474 06 41 info@brosella.be (info) res@brosella.be (reservatie)

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi