Kristal Klaar: KeyboardsDe reportage van TV Brussel

Met Soliños (Pieter Van Malderen: keyboards, Jean-Philippe Komac: drums, Yves Fernandez-Soliño: trompet, Filip Bollaert: gitaar en Carlo Van Belleghem: bas) en het jong talent: Soet Kempeneer (bas), Joram Bemelmans (drums), Hendrik Lasure (keyboards), Egor Doubay (sax) en Erik Bogaerts (sax).


Het eerste concert van de 6e editie van “Kristal Klaar” staat in het teken van de Fender Rhodes piano en wordt geleid door Pieter Van Malderen. In het eerste deel maken we kennis met het trio ‘Triopated’, bestaande uit Soet Kempeneer, bas (student Kunsthumaniora Brussel), Joram Bemelmans, drums (oud-student Kunsthumaniora Brussel) en Hendrik Lasure, Rhodes (Conservatorium Brussel). Voor de gelegenheid wordt dit trio uitgebreid naar een kwintet met saxofonisten Egor Doubay en Erik Bogaerts.

Soet Kempeneer begon op 12-jarige leeftijd met het ontdekken van de basgitaar, vanwege zijn grote passie en indruk van de diepe bassen in de muziek. Wanneer hij vertrok naar de Kunsthumaniora Brussel was het duidelijk, jazz, lichte muziek en allerlei interessante genres lagen klaar om ontdekt te worden... Hier studeerde Soet basgitaar bij Wouter Berlaen en Janos Bruneel, allebei welbekend in de muziekwereld, die hem een stevige duw in de juiste richting gaven. Op 16-jarige leeftijd was het tijd voor een nieuw avontuur naast de basgitaar, de contrabas, aangeleerd door Janos Bruneel en voor korte tijd door Nathan Wouters. Soet speelt ondertussen in enkele 'jazz/...' groepen, o.a. Sam'adi Kidsùne (met Reindert Spanhove, Tim Caramin, Jonas Desmet) en Triopated (met Hendrik Lasure en Joram Bemelmans). Sound, klank, sfeer, emotie, intensiteit,... zijn elke keer doeleinden voor élk moment achter het instrument.


Joram Bemelmans, geboren op 10 januari 1995 begon op 5jarige leeftijd al op potten en pannen te slaan om nadien bij meester Wladi een aantal jaar privéles te volgen. Hij begon zijn muzikale studies aan de Muziekacademie van Maasmechelen. Aanvankelijk volgde hij klassiek maar besloot later over te gaan naar de afdeling pop/jazz. Joram vervolgde zijn muzikale studies op 14 jarige leeftijd aan de kunsthumaniora Brussel. Hij kreeg les van Jean-Philippe Komac en Jan Samyn. Joram heeft aan diverse muziekwedstrijden deelgenomen met uitstekende prestaties. Hij volgde ook vele masterclasses bij o.a. : Simon Phillips, JoJo Mayer, Gregg Bissonette, Patrick Dorcean, ... Momenteel is hij actief bij Triopated, The Crazy Vibes, …. Joram studeert nu aan het Conservatorium in Rotterdam ( Codarts ).

Net geen 4 jaar geworden, wou Hendrik Lasure (°1997) na de grote vakantie niet meer naar de tweede kleuterklas. Er was geen weg naast; hij wou en zou naar de muziekschool gaan! Zijn eerste liefde was de viool, aangestoken door twee kleine straatmuzikantjes die hem betoverd hadden... Hij speelde trouw zijn vioollesjes, maar elke avond -toen hij zijn plicht had vervuld - verloor hij zichzelf op de piano. De tijd die hij experimenterend doorbracht was een teken aan de wand; hij werd naar de piano gezogen en viool spelen werd een routine. Bijgevolg ruilde hij al snel de viool in en volgde vanaf de aanvang van zijn lessen AMV klassieke piano, waarvoor hij plichtsgetrouw en met plezier oefende. In een van de lessen AMV maakte hij kennis met een opname van Dizzy Gillespie's versie van 'The Sunny Side Of The Street' en hij was meteen verkocht. Hendrik verstond onmiddellijk de taal die daar werd gesproken en zijn nieuwsgierigheid was gewekt. Toen hij daaropvolgend op de opendeurdag 2008 van de Kunstacademie van Knokke-Heist de workshop jazz gevolgd had, was hij totaal verkocht. Werner Meert werd zijn leraar piano en Janos Bruneel en Lander Vandenoordtgaate leidden er zijn combo's. Bij de afsluiting van zijn middelbare graad in de Kunstacademie van Knokke-Heist (juni 2011) ontving hij een beurs van De Marnixring afdeling 'de Blinckaert'. Hendrik won met zijn kwintet 'Tacalan' in 2012 een eerste prijs in de Belfius Classics en gaat nu met de groep 'Triopated' én als solist naar de finale van dezelfde wedstrijd (2013). In 2012 werd Hendrik uitzonderlijk vroeg toegelaten als jong talent aan het Conservatorium in Brussel waar hij al op veertienjarige leeftijd kon starten met zijn hogere studies in de muziek. Nu studeert hij aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Diederik Wissels.

Erik Bogaerts (°1981) begon op zijn negende saxofoon te studeren bij Nestor Janssens. Vanaf zijn 16 studeerde hij alt saxofoon bij Ben Sluijs en volgde als vrije student tevens lessen drums aan de Jazz Studio. Later vervolgde hij zijn studies aan het Conservatorium van Brussel bij Jeroen Van Herzeele, Kris Defoort, John Ruocco en Kurt Van Herck (Antwerpen). He behaalde zijn Master in de Muziek in 2006. Met de band Bender Banjax won hij de 'Jong Jazz Talent Gent' award in 2008, zij speelden op het Ghent Jazz Festival en Dinant Jazz Nights. Erik speelde met verschillende groepen en muzikanten waaronder Score Man, Piet Verbist, Steven Cassiers, Lionel Beuvens, Erwin Vann, Jeroen Van Herzeele, Dave Douglas (Middelheim festival 2011), Alexi Tuomarila, Nicolas Kummert, Kris Defoort,... Hij is de drijvende kracht achter de groep Banjax. Hun eerste album "Osa" kwam uit in december 2012 (De Werf).

Egor Doubay (1995) begon, amper 6 jaar oud al tenor saxofoon te studeren. Later studeerde hij o.a. bij Han Flintrop en Bart Borremans. Aan de Kunsthumaniora van Antwerpen had hij les van Tom van Dyck, Sara Meyer, Piet Verbist, Chris Mentens en Jack Coenen. Egor is de winnaar van de "DKO M.Competition 2010" en won tevens een ‘scolarship’ aan het Conservatorio de musica de Puerto Rico. Hij speelt in verschillende groepen waaronder Ghent Youth Jazz Orchestra, Jazzilan (Costa Jazz Public Award 2009), Egor Doubay Trio en North-Side Bigband.
Soliños

Begin dit jaar bracht Yves Fernández-Soliño een combo samen met een gedeelde liefde voor dezelfde muziek. De band bestaat uit muzikanten die vooral hun sporen verdienden in zowel het Belgische Pop als Jazz-circuit. Deze brede muzikale achtergrond zorgt mee voor een originele sound die sinds de jaren 70 wordt omschreven als ‘Fusion’.

Toen eind jaren 60 jazzpianist Herbie Hancock de studio binnenliep voor een sessie met zijn toenmalige werkgever Miles Davis wist hij niet wat hem overkwam. ‘Where’s the piano?’ vroeg Herbie ietwat onzeker aan Miles, waarop deze zonder iets te zeggen nr een donkere hoek in de studio wees. Daar bevond zich iets wat Herbie toen omschreef als een stuk speelgoed, tot hij erop speelde. Sinds die dag heeft de electrische piano, meer bepaald het type ‘Fender Rhodes’, misschien meer dan welk ander instrument ook het geluid van de Jazz veranderd. Een heel nieuw palet aan klanktexturen ontstond en opende de deuren naar nieuwe muzikale wegen. In geen tijd deden ook andere keyboardinstrumenten zoals synthesizers hun intrede. De muziekgeschiedenis raakte in een stroomversnelling en een nieuw geluid ontstond, ‘Fusion’. Onder de noemer ‘Fusion’ konden we onmiddellijk heel wat muziek onderbrengen. De term zelf laat het al vermoeden, bijna elke artiest of groep had zijn eigen geluid naar gelang de muzikale ingrediënten die werden toegevoegd.


Bekende groepen/artiesten die in furore maakten zijn Chick Corea & return To Forever, Herbie Hancock & Headhunters, Weather Report, George Duke…Ook heel wat gevestigde waarden binnen de Jazz sprongen op de kar: na Miles Davis ook Wayne Shorter en vele anderen… De muren tussen Pop en Jazz vielen meer en meer weg, waardoor er weer nieuwe muzikale mogelijkheden ontstonden. Jazz kon plots zeer toegankelijk zijn of zeer experimenteel. Dit eclectische geheel is te horen in het repertoire van Soliñhos. Zonder het eigen groepsgeluid te verliezen wordt er gebalanceerd tussen verschillende genres en muzikale idiomen. Het resultaat is tegelijk gesofisticeerd en toegankelijk. De kenmerkende ‘blend’ van trompet en keyboardsounds roept onvermijdelijk de herinnering aan Miles Davis en hoe het allemaal begon weer op. Funk, jazz standards en elektronische muziek met een licht experimentele toets vormen de ingrediënten voor een repertoire van eigen nummers en bewerkingen van klassiekers.


Pieter Van Malderen studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en behaalde er in 2000 het diploma Meester in de Muziek (jazz en Lichte Muziek). Behalve leraar piano aan de Kunsthumaniora Brussel is hij is een veelgevraagd freelance-muzikant bij de gevestigde Belgische artiesten en een vaste waarde in de orkesten van populaire tv-shows zoals Vlaanderen Muziekland, Het Swingpaleis, Idool, Zot Van Vlaanderen, ... Ook speelde hij reeds met diverse internationale artiesten waaronder Chaka Khan, Kim Wilde, Tavares, Leo Sayer,... Pieter speelt momenteel bij de internationale Tribute-Band ‘Motown Supremacy’, Cleymans en Van Geel en enkele tijdelijke producties. Als studiomuzikant en producer werkte hij voor verschillende populaire artiesten waaronder Sandra Kim, Branded-X (Leki, Brahim, kay Styles..), Mama’s Jasje en Radio 2, en arrangeerde en componeerde muziek voor reclame en commerciële doeleinden.

Yves Fernandez-Soliño is freelance trompettist en verkent heel diverse terreinen. Na zijn studies aan het Jazz Conservatorium te Gent bekwaamde hij zich nog verder in jazz, blues, latin, pop en funk. Hij was actief in verschillende combo’s en big bands (Bob Mintzer – USA, Maria Schneider – USA, Marc Godfroid, Brussels Jazz Orchestra o.l.v. Frank Vaganée, El Tattoo del Tigre, Santo y Fiesta, ...). Naast zijn vaste stek bij Lady Linn werkte hij onder meer met Hooverphonic, Arno, Pieter Embrechts & The New Radio Kings, Ultrasonic7, Buscemi, Axl Peleman en Belle Perez. Daarnaast is hij een veelgevraagd studiomuzikant

Jean-Philippe Komac: momenteel leraar slagwerk aan de Kunsthumaniora Brussel werkt sinds 1981 als beroepsmuzikant en heeft intussen bijna elke stijl gespeeld en een hele reeks artiesten begeleid. Zo speelde hij o.a. klassiek in het Orkest van de Muntschouwburg en het VRO, jazz met Dee Daniels, Deborah Brown, Chris Joris, Frank Vaganee, Michel Legrand, Jimmy Molière (New Orleans, USA), bigbandmuziek met de Boom big band, Concord Jazz Ensemble (Kortrijk), PDM-bigband (Oudenaarde), pop met Tom Van Landuyt, Mozaiek, Sunny Side Up, Coco Jr., Vlaams chanson met Johan Verminnen, Connie Neefs, Nicole en Hugo, Will Tura, Bart Vanden Bossche, filmmuziek voor De Potloodmoorden, muziek voor de tv-series Bex & Blanche, Wittekerke, 2 straten verder, Van vlees en bloed, muziek voor de luisterspelen De Keizer en de nachtegaal, Wilde Zwanen, en de meest diverse reclamespots voor Hebbes.be, Shoe Discount, Humo, Flair, O’Cool, enz. Van 1998 tot 1993 doceerde hij ook het vak ‘Ritme’ aan de Studio Herman Teirlinck.

Filip Bollaert kent u van onder andere de Provincieshow, Steracteur Sterartiest, Rob De Nijs, Günther Neefs en sinds 2008 ook van The Expendables. Filip staat bekend als een bijzonder veelzijdig muzikant, zowel live als in de studio. Buiten zeer gegeerd als gitarist in de meest uiteenlopende genres, is hij ook een charismatische frontman en uitstekend zanger. Hij verzorgt dan ook de vocalen binnen de groep Soliños. Filip is ook privé-leraar gitaar.Carlo Van Bellegehem is in de eerste plaats autodidact maar volgde Masterclasses bij oa Neil Schon. Momenteel is hij actief als bassist bij Stan Van Samang, The Expandables en als freelance muzikant. Carlo bouwde zijn ruime muzikale ervaring op bij oa Roland, Wigbert, Boogie Boy, Sofie, Bea Vandermaat en vele anderen. Ook speelde hij samen met Nederlands gitaarfenomeen Jan Ackerman in een Jimmy Hendrickx tribute. Carlo is tevens actief als privé-leraar basgitaar.


PRAKTISCHE INFORMATIE

DATUM: donderdag 28 november 2013 om 20:00
LOCATIE: G.C. De Markten (Spiegelzaal) - Oude Graanmarkt 5 te 1000 Brussel
TICKETS: 14.00 € / +65 & -26: 10,00 € / Studenten Kunsthumaniora Brussel en Koninklijk Conservatorium Brussel: 7.00 €
INFO EN RESERVATIE: Brosella: 02 474 06 41 info@brosella.be (info) res@brosella.be (reservatie)

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi