Kristal Klaar: Jazzpiano

HOMMAGE AAN EDWARD “DUKE” ELLINGTONMet: Stijn Wauters, Ewout Pierreux (piano), Dieter Limbourg (sax) en de jonge talenten Géronimo De Halleux, Jeroen Thomas, Gilles Van Overbeke, Alan Van Rompuy, Robbe Willems (piano), Cyrille Obermüller (contrabas) & Casper Van De Velde (drums).

Het tweede concert in de 5e editie van “Kristal Klaar” staat in het teken van de jazzpiano, en meer nog, in het teken van Edward “Duke” Ellington en wordt geleid door Stijn Wauters. De muziek van Ellington is veelzijdig, humoristisch, spitsvondig, maar vooral zeer tijdloos. Dat bewijst de jonge garde van de Kunsthumaniora in een gevarieerd en bezielend concert, waarin de jazzmuziek van weleer op een verrassende manier nieuw leven wordt ingeblazen!

Het werk van Duke Ellington vormt de rode draad van dit concert. Klassiekers als “Take The A Train”, “It Don’t Mean A Thing”, en “Caravan” worden afgewisseld met minder bekende composities zoals “Isfahan”, “Black Beauty”, en “Cotton Tail”.


KRISTAL KLAAR JAZZPIANO: DE MUZIKANTEN

STIJN WAUTERS (°1984) begon op tienjarige leeftijd met klassieke pianolessen aan de muziekacademie van Eeklo, alwaar hij na zes jaar overschakelde op jazzpiano bij Peter Lesage. In 2000 schreef hij zich in aan de Kunsthumaniora van Gent waar hij klassiek piano volgde bij Sabine Haenebalcke. Gedreven door de swing van jazzpianist Oscar Peterson trok hij twee jaar later naar het Conservatorium van Antwerpen om er verder te studeren bij Christoph Erbstösser en Erik Vermeulen. Hij is vooral gefascineerd door de swing van de vroege jazz, en momenteel actief als pianist bij The Jacquelines, The Swingdealers, The Smokey Midnight Gang, en tal van andere swinggroepen. Verder geeft hij ook jazzpiano aan de academie van Herentals en de Kunsthumaniora van Brussel, en vakdidactiek jazzpiano aan het Conservatorium van Antwerpen.

EWOUT PIERREUX is vaste pianist bij de groepen Jazzisfaction – een kwartet rond de Duitse trompettist Peer Baierlein – en de groep rond de Zuid-Afrikaanse zangeres Tutu Puoane. Pierreux speelde op allerlei festivals, waaronder Brosella, waar hij in 2006 reeds onze peter Toots Thielemans begeleidde en in 2012 Bart Van Canegem. Pierreux speelde met onder meer Toots Thielemans, Kurt Van Herck, Bart Defoort, Philippe Aerts, Dré Pallemaerts en Martijn Vink. Hij wordt beschouwd als één van de veelbelovende Belgische jazzpianisten.

DIETER LIMBOURG (°1971) behaalde in 1993 de eerste prijs en het pedagogisch getuigschrift voor saxofoon aan het Conservatorium van Gent, en studeerde vervolgens tussen 1993 en 1996 saxofoon en fluit aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Hilversum bij dhr. Ferdinand Povel. Hij kreeg les van de Belgische saxofonist Etienne Verschueren en volgde workshops bij de Amerikaanse jazz saxofonisten Jim Snidero en John Ruocco. Hij toerde door Europa met Rufus Thomas, maakte deel uit van het kwartet van Tars Lootens, speelde bij Blue Blot, en was lid van het Tony Bauwens kwartet. Hij speelt momenteel bij het Brussels Jazz Orchestra, en deelde het podium met ontelbare muzikanten (van Clouseau tot Toots Thielemans). Verder is hij actief als studiomuzikant en is hij verbonden aan de Kunsthumaniora van Brussel als docent jazzharmonie & arranging en jazz-woodwinds.

GÉRONIMO DE HALLEUX (°1993) begon op vijfjarige leeftijd drumles te volgen. Al snel trok ook de piano zijn aandacht, en op zijn achtste speelde en componeerde hij op het gehoor. Op vijtienjarige leeftijd schreef hij zich in aan de Kunsthumaniora van Brussel, alwaar hij les kreeg van o.a. Dieter Limbourg, Pieter Van Malderen, en Stijn Wauters. Op zijn achttiende werd hij toegelaten aan het Conservatorium van Brussel bij Nathalie Loriers. In 2012 startte hij zijn eigen groep, het “Snap Trio”, waarmee hij recent de XL-Jazz 2012 Public Award won.

GILLES LEROY (Van Overbeke) (°1991) begon piano te spelen op tienjarige leeftijd. In 2007 schreef hij zich aan de Kunsthumaniora van Brussel alwaar hij studeerde bij Jef Neve en Stijn Wauters, maar ook drums volgde bij Jean Philippe Komac. Momenteel studeert hij aan het Conservatorium van Brussel bij Diederik Wissels en Nathalie Loriers. Hij speelt verder ook in het kwartet van Gabriela Alvarado.

CYRILLE OBERMÜLLER (°1994) begon op negenjarige leeftijd met drums en percussie, en later ook met congas, bjembe, en darbuka. Op zijn vijftiende schakelde hij over op contrabas bij Ludo Joly. Een jaar later schreef hij zich in aan de Kunsthumaniora van Brussel en volgde hij les bij Janos Bruneel, Dieter Limbourg, Wietse Meys, en Stijn Wauters. Momenteel studeert hij aan het Conservatorium van Den Haag bij Janos Bruneel, Roedolf Meijer, Stefan Kruger, en Eric Gieben. Hij is verder lid van The Dissipated Orchestra.

JEROEN THOMAS (°1989) ging op zevenjarige leeftijd naar de Academie van Aalst waar hij klassiek piano volgde. In 2007 behaalde hij er een grootste onderscheiding, waarna hij zijn klassieke pianostudies verder zette aan het Conservatorium van Gent. In 2009 zette hij die jazzpianolessen verder aan de Kunsthumaniora van Brussel bij Stijn Wauters. Sinds 2010 studeerde hij jazzpiano aan het Conservatorium van Antwerpen bij Christoph Erbstösser en Erik Vermeulen. Heden ten dage is hij actief als pianist in de jazz maar ook in andere uiteenlopende genres, en schrijft hij eigen composities.

ALAN VAN ROMPUY (°1994) hield zich als kind in zijn eigen hoofd bezig, zonder zich iets aan te trekken van wat er daarbuiten gebeurde. Deze periode laat een archief van schetsen en schrijfsels na. Het idee om beeld en klank te mengen, bleef hem obsessief achtervolgen en in 2011 schreef hij de muziek voor de korte film “NICHT” van Sven Spur. Later volgde “Le Plus Terrible” van Matthias De Bondt. Jazzpiano is een kort maar belangrijk deel van zijn muzikale reis.

ROBBE WILLEMS (°1995) begon op vijfjarige leeftijd piano te spelen. Vier jaar later schreef hij zich in aan de muziekschool van Willebroek, alwaar hij klassiek piano volgde. Rond zijn veertiende ontdekte hij de muziek van Scott Joplin en andere ragtime pianisten. Hieruit groeide een interesse in de oudere jazzmuziek en besloot hij over te schakelen naar jazzpiano. Hij schreef zich in aan de Kunsthumaniora Brussel waar hij studeert bij Pieter Van Malderen en Stijn Wauters.

CASPER VAN DE VELDE (°1995) begon op zesjarige leeftijd met slagwerk- en harmonielessen. Op dit moment studeert hij aan de Kunsthumaniora van Brussel bij Jean-Philippe Komac, Jan Samyn en Dieter Limbourg. Verder is hij actief in verschillende groepen waaronder Sharps and Flats Big Band, Awkward Silence Quartet, Snap Trio, en Tacalan.


PRAKTISCHE INFORMATIE

DATUM: donderdag 21 februari 2013 om 20:00
LOCATIE: G.C. De Markten (Spiegelzaal) - Oude Graanmarkt 5 te 1000 Brussel
TICKETS: 14.00 € / +65 & -26: 10,00 € / Studenten Kunsthumaniora Brussel en Koninklijk Conservatorium Brussel: 7.00 €
INFO EN RESERVATIE: Brosella: 02 474 06 41 info@brosella.be (info) res@brosella.be (reservatie)

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi