Kristal Klaar Fagot


Het eerste concert in de 7de editie van “Kristal Klaar” staat in het teken van de fagot en wordt geleid door Bert Helsen. Opnieuw zal jong talent van de Kunsthumaniora de avond luisterrijk inzetten en zullen professionelen het tweede deel voor hun rekening nemen. Tijdens deze Kristal Klaar wordt de toeschouwer ondergedompeld in het gehele klankspectrum van de fagot en zijn interactie in ensembles.

De meesten onder u kennen de fagot vooral van de werken uit de barok en de klassieke tijd (Vivaldi, Mozart en Weber). De laatste vijftig jaar echter kwam het experimenteren met de mogelijkheden van dit instrument in een stroomversnelling. In de nieuwe composities werd het unieke klankspectrum van de fagot tot het uiterste gedreven.

Minder bekend is de contrafagot. Hoewel het voor het grootste deel in het orkest een ondersteunende rol in de bas heeft naast de contrabassen, hoort u hier het instrument veel lyrischer en solistischer. Omdat de fagot en contrafagot in combinatie nagenoeg nooit zo solistisch en in dialoog met elkaar op de voorgrond treden, leek het opportuun een programma rond deze twee instrumenten te maken. Na het muzikale Duel (Bart Snauwaert) tussen de fagot en de contrafagot speelt het ensemble finaal als septet werk van Kees Olthuis.

Een niet te missen avond voor alle liefhebbers van de warme, volle en diepe klanken van ‘hout’.

Jong talent

Maximilien Lamouris (fagot), Bérénice Awouter (viool), Elias Bonneux (altviool) en Jef Permentier (cello).


1 fagot en 3 strijkers van de Kunsthumaniora Brussel brengen u het fagotkwartet in Sib groot van de Italiaanse classicistische componist Franz Danzi. Deze schreef een reusachtig oeuvre bij elkaar in elk genre en dus ook in het aan het begin van de negentiende eeuw erg populaire, repertoire van kamermuziek voor blazers en strijkers.

Septet van het Nationaal Orkest

Bert Helsen (fagot) Philip Handschoewerker & Maria Elena Boila (viool), Katelijne Onsia (altviool), Lesya Demkovich (cello), Svetoslav Dimitriev (contrabas) en Filip Neyens (contrafagot)


Het septet van het NOB is als bezetting ontstaan vanuit het werk ‘introductie & allegro’ van Kees Olthuis. Zeven jonge solisten hebben hun krachten gebundeld om een uniek en gevarieerd programma te brengen voor een uitzonderlijke bezetting: strijkkwintet, fagot en contrafagot. Op het programma staan werken van onder meer Tõnu Kõrvits (Song for a distant friend) en Kees Olthuis (Introductie & Allegro).
Ook brengt dit ensemble u onder andere ‘Creatie’ het werk van de Iraanse componiste Mahdis Golzar Kashani dat net in wereldcreatie ging en ‘Divertissement’ van Jean Françaix. Beiden getuigen op een unieke manier hoe de klankkleuren en de karakters van de fagot zich verhouden tot de strijkinstrumenten (en). Bij het laatste werk ervaart u bovendien de bijzondere complete ‘sound’ van een strijkkwintet die sterk overeenkomt met die van een strijkersorkest.

PRAKTISCHE INFORMATIE

DATUM: donderdag 20 november 2014 om 20:00
LOCATIE: G.C. De Markten (Spiegelzaal) - Oude Graanmarkt 5 te 1000 Brussel
TICKETS: 14.00 € / +65 & -26: 10,00 € / Studenten Kunsthumaniora Brussel en Koninklijk Conservatorium Brussel: 7.00 €
INFO EN RESERVATIE: Brosella: 02 474 06 41 info@brosella.be (info) res@brosella.be (reservatie)

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi