Kristal Klaar: dwarsfluit

“VAN HOUT TOT GOUD”


Met fluitenkwartet Pamina (Leen Indigne, Daniëlla Leleu, Christine Achten, Jo Jodts) en het jong talent: Marijke Swinnen, Heidi Wayenberg, Naomi Taelemans, Nicky Adams, Lieselot Voet, Paulien Vereecken (fluiten) en Margot Joubard (cello).


Het derde concert in de 5e editie van “Kristal Klaar” staat in het teken van de dwarsfluit en wordt geleid door Leen Indigne: “Wat eerst de “frêle“ houten traverso was, ontpopte zich tot een prachtige zilveren en gouden dwarsfluit die meer mogelijkheden had qua volume, intonatie en klankkleur. Op dit concert hoort u zowel de meest bekende zilveren fluit, de glansrijke gouden fluit als de houten fluit met Boehm–mechaniek die al vele jaren een opmars kent in symfonische orkesten. Laat u verrassen door de rijkdom van klanken die de fluitenfamilie te bieden heeft. Zowel de kleinste houten piccolo als de fluiten in C, de alt- en basfluit komen aan bod. De cello past uitermate in dit geheel en u zult het zien: het is niet al goud wat blinkt.”

FLUITENKWARTET PAMINA

LEEN INDIGNE startte haar dwarsfluitstudies aan de academie te Londerzeel en koos daarna voor de Kunsthumaniora Brussel. Vervolgens ging zij naar het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel, waar zij het hoger diploma fluit en kamermuziek behaalde bij Michel Lefebvre en Arie Van Lysebeth. Daarna studeerde zij verder bij Frank Hendrickx. Zij was tweemaal laureate van het Nederlands Fluitconcours te Leiden en van de Pro Civitatewedstrijd (Dexia Classics) voor fluit en kamermuziek. Op uitnodiging van het toenmalige Gemeentekrediet nam zij in het Auditorio National de Mùsica te Madrid deel aan het internationale laureatenconcert. Zij volgde meestercursussen bij Gaby Van Riet, Emiel Biessen, Susan Milan en Trevor Wye. Voor het Festival van Vlaanderen bracht zij concerten met Yves Storms en het Pamina fluitenkwartet. Als freelance fluitiste concerteerde zij met het Ensemble Walter Boeykens, Prima la musica en I Fiamminghi. Leen zit in het bestuur van Lemca Musical Instruments en maakt sinds 3 jaar deel uit van het unieke lerarenteam van de Kunsthumaniora Brussel.


Het fluitenkwartet Pamina bestaat uit vier fluit spelende vriendinnen, die elkaar leerden kennen aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel. Ze vonden elkaar in de kamermuziek. Samen exploreren zij continu nieuwe klankkleuren, mixende stijlen, fluittechnieken, verschillende sferen en culturen. Ze bespelen hiervoor diverse fluiten en verrijken het repertoire dankzij de sopraanstem van Jo Jodts. Elke jaar spreekt Pamina een componist aan om een werk te schrijven, waardoor ze hun steentje bijdragen aan de creatie en het verder uitdragen van eigentijdse muziek. Het kwartet concerteerde reeds op Klara in het Paleis, het Festival van Vlaanderen, Vijf-sterrenreeks te Herent … Ook waren zij “ensemble in residence” van Dexia. Zij toerden in Italië, Frankrijk , Rusland, Tsjechië en Armenië, waar zij telkens opnieuw een ruim publiek overtuigden van de rijkdom van een fluitenkwartet.

Op het programma: “ANTICHE DANZE UNGHERESI” van Ferenc Farkas, “PACIFIC 232” van Ivan Bellocq, “THE OLD STYLE SUITE” van Alfred Schnittke en “FANFAFLUTE” van Roger Derongé.

JONG TALENT

MARJOKE SWINNEN startte op 6-jarige leeftijd met blokfluit en op haar tiende met dwarsfluit. Ze kreeg les van Philippe Dewulf aan de academie te Koersel. Na het behalen van de hogere graad aan de academie ging zij naar de Kunsthumaniora Brussel en studeerde bij Johan Rycken en Els Weckx. Zij zette haar studie verder aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. In 2012 werd ze toegelaten tot het Conservatori Superior de Música del Liceu in Barcelona bij Christian Farroni. Ze volgde masterclasses in binnen- en buitenland en werd laureaat van de Dexia Classics in 2010. Vanaf dat jaar was ze ook solofluitiste van het Euregio Jeugdorkest. Momenteel werkt Marjoke bij het Orkest der Lage Landen en als freelance fluitiste.

HEIDI WAYENBERG volgde vanaf het 4e leerjaar dwarsfluitlessen aan de muziekacademie van Lier bij Sonja van den Plas, Inge Smedts en Karen Vermeilen. Op haar veertiende ging zij naar de Kunsthumaniora Brussel. Ze kreeg er les van Johan Rycken, Els Weckx en Leen Indigne. In 2010 werd ze finaliste van het Benelux Fluitconcours en de wedstrijd Jonge Solisten aan zee. In 2011 haalde ze een 1ste prijs op de Belfius Classics wedstrijd. Ze speelt mee in het Jeugd en Muziek-orkest van Antwerpen, VUB symfonisch orkest en occasioneel in het Orkest der Lage Landen en het Kamerorkest van Vlaanderen. Ze volgde masterclasses bij Henrik Svitser, Angelo Ragno, Hansgeorg Schmeiser. Nu studeert ze aan het conservatorium van Brussel bij Carlos Bruneel.

NAOMI TAELEMANS kreeg vanaf haar geboorte de muziek mee via papa Erik, zelf ook een gedreven muzikant. Ze startte als zevenjarige met notenleer aan de muziekschool van Torhout, waar ze voor dwarsfluit koos. Inspiratie haalde ze bij fluitiste Ilse Vromans, die vaak samen speelt met Erik Taelemans. Naomi maakte al vroeg deel uit van de jeugdharmonie ‘Jel’ van Lichtervelde en later van de harmonie voor volwassenen. In die tijd nam ze twee keer deel aan de ‘Vlamo’wedstrijd. Toen ze overschakelde naar de Kunsthumaniora Brussel, nam ze ook deel aan verschillende wedstrijden zoals ‘Solisten aan zee’ en ‘Benelux Fluitconcours’. Verder speelt ze regelmatig samen met haar vader en haar broer op recepties, cultuurevenementen …

NICKY ADAMS was van kinds af muzikaal en volgde al zeer jong les bij de harmonie Musikalo te Ternat. Zij koos voor de muzikale opleiding aan de Kunsthumaniora Brussel richting dwarsfluit. Na twee jaar stapte ze over naar pop/jazz zang maar bleef toch trouw aan haar dwarsfluit. Zo volgt ze nog steeds 3de instrument fluit. Met de band van haar ouders (Twilight) treedt ze regelmatig op in België.

LIESELOT VOET begon op negenjarige leeftijd haar muziekstudies aan de academie van Bornem. Ze koos voor dwarsfluit als hoofdinstrument en kreeg les van Christel van Rompaey en Ilse Tourné. Vorig jaar besloot ze naar de Kunsthumaniora Brussel te gaan studeren, waar ze momenteel fluitles krijgt van Johan Rycken en Leen Indigne. Lieselot speelt in de Koninklijke Harmonie De Ware Vrienden in Oppuurs o.l.v. Dries Raes. Ze volgt ook jazz zangles aan de art-time studio bij Katleen Van den Bossche.

PAULIEN VEREECKEN volgde vanaf negenjarige leeftijd pianoles aan de muziekacademie van Londerzeel bij Erna Verbist. Drie jaar later volgt ze ook fluit bij Joris Jacobs in VZW de Kampanje, waar ze tot op heden nog steeds actief is in het orkest van Concertband Steenhuffel o.l.v Joris Degeest. Ze startte in 2010 aan de Kunsthumaniora te Brussel waar ze fluitles volgt bij Johan Rycken en Leen Indigne.

MARGOT JOUBARD heeft muziek in de genen dankzij haar mama Nadia Devroey , fluitleerkracht aan de academie te Genk. Ze begon met cello op vijfjarige leeftijd in het Suzuki- klasje bij Anthony Gröger. Daarna volgde ze les aan de academie van Genk, nog steeds bij Anthony Gröger. Sinds 2010 is ze ingeschreven aan de Kunsthumaniora Brussel, waar ze les volgt bij Steven Caeyers. Ze volgt geregeld stages om haar talent verder te ontwikkelen.

Dit jong talent speelt voor u “KONZERT BWV 1041” van Johann Sebastian Bach, “PAVANE POUR UNE INFANTE DEFUNTE” van Maurice Ravel, “TRIO NO. 1 IN C” van Joseph Haydn en “WITHIN...” van Ian Clarke.

Klank en licht worden verzorgd door de studenten podiumtechniek Shahir Burki, Vassili Golfidis, Xavier Bravo Abad & Nicolas Van Ruysevelt onder leiding van Dirk Van De Gucht

PRAKTISCHE INFORMATIE

DATUM: donderdag 25 april 2013 om 20:00
LOCATIE: G.C. De Markten (Spiegelzaal) - Oude Graanmarkt 5 te 1000 Brussel
TICKETS: 14.00 € / +65 & -26: 10,00 € / Studenten Kunsthumaniora Brussel en Koninklijk Conservatorium Brussel: 7.00 €
INFO EN RESERVATIE: Brosella: 02 474 06 41 info@brosella.be (info) res@brosella.be (reservatie)

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi