Kristal Klaar Contrabas


Double bass: twice de fun

Het tweede concert in de 8de editie van “Kristal Klaar” staat in het teken van de contrabas en wordt geleid door Ruben Appermont.

Opnieuw zal jong talent van de Kunsthumaniora de avond luisterrijk inzetten en zullen professionelen het tweede deel voor hun rekening nemen. Tijdens deze Kristal Klaar wordt de toeschouwer ondergedompeld in het gehele klankspectrum van de contrabas en zijn interactie in ensembles.

Jong Talent

3 jonge contrabassisten (waarvan 2 van de Kunsthumaniora Brussel) brengen u werk voor contrabas solo en piano.


Elias Bartholomeus en Daniele Giampaolo brengen het zelden uitgevoerde Passione Amorosa, voor 2 contrabassen en piano van G. Bottesini. Eva Nijssen speelt prélude et Allegro van E. Bozza. Zij worden allen aan de piano begeleid door Stefan De Schepper.

F4R BASSF4R BASS is een contrabaskwartet bestaande uit vier topmuzikanten: Robby Hellyn, Lode Leire, Ruben Appermont en Kevin Conru. Dit kwartet is schatplichtig aan de Godfather van de contrabas: Maurice Aerts. F4R BASS wil dan ook de traditie van zijn contrabaskwartet geheel eigenzinnig verder zetten.

Het baskwartet loodst u door gans de muziekgeschiedenis, bekeken vanuit de onderste octaven. Zowat alle muziekstijlen komen aan bod, gaande van vroege barokmuziek over filmmuziek, Tango, Jazz, hedendaags klassiek tot zelfs Michael Jackson.

Alles wordt prettig gestoord en met de nodige anekdotes aan elkaar gepraat. Zo leert u alle facetten van de contrabas kennen als een volwaardig solo-instrument.

Laat er geen twijfel over bestaan: F4R BASS is een kwartet met diepgang!Robby HELLYN (°1958) begon als 5-jarige aan de piano bij pianist Lode Backx en studeerde af aan de muziekacademie van Berchem. Op 15 jarige leeftijd begon hij contrabas te spelen bij Maurice Aerts, eerst aan het Conservatorium van Mechelen, waar hij de regeringsmedaille behaalde, en later aan het Conservatorium van Brussel. Robby is winnaar van de Belfius-prijs en werd vier jaar verkozen bij het Europees Jeugdorkest, waar hij speelde o.l.v. Herbert Von Karajan, Claudio Abbado, George Solti, Riccardo Muti en Leonard Bernstein. Hij was jaren aanvoerder van de Beethoven Academie en I Fiaminghi. Als co-aanvoerder speelde hij regelmatig bij het Rotterdams Filharmonisch Orkest, o.l.v. Simon Rattle. Sinds 1985 leidt Robby de Contrabassen bij het orkest van de Muntschouwburg. 25 jaar lang was Robby de leading voice van " The Monnaie Bassquartet ", het baskwartet van Maurice Aerts.

Ruben APPERMONT (°1975) zette op zijn vijfde zijn eerste muzikale stappen aan de piano bij zijn oom Willy Appermont. Later studeerde hij contrabas aan de academie van Ekeren, het Conservatorium van Antwerpen bij Lode Leire en volgde masterclasses bij Thomas Martin en Franco Petracchi. Als contrabassist participeert hij in de meest uiteenlopende projecten. Zo speelt hij concerten met Wim Mertens, met bandoneonlegende Alfredo Marcucci, verschillende muziektheaterproducties voor onder andere Het Toneelhuis en wordt hij regelmatig gevraagd voor de meeste Vlaamse orkesten. Als componist schreef Ruben de muziek ‘Hollywood an den Diëmer’ voor het Hasselts Operettegezelschap en voor verschillende kindervoorstellingen. Op dit moment werk hij in opdracht van uitgeverij Clavis i.s.m. auteur Stijn Moekaars aan een muzikaal kinderboek. Verder geeft hij les aan de Kunsthumaniora van Brussel en aan de kunstenacademie van Dilsen-Stokkem.

Kevin CONRU (°1959, U.S.A.) studeerde bij Joseph Guastafeste en bij Warren Benfield. In 1981 kwam hij naar Europa waar hij verder studeerde bij Henk Guldemond en Franco Petracchi in Rome. Als aanvoerder was hij verbonden bij het Chicago Civic Orchestra en het Hong Kong Philharmonic. Daarnaast speelde hij o.a. bij het Natal Philharmonic in Durban (South Africa), het Nationaal Ballet Orkest (Nl), het Radio Filharmonisch Orkest (Nl), de Munt (Be), het Nationaal Orkest en het Brussels Philharmonic. Aan de London's City University behaalde Kevin een Master in Arts Policy. Hij werkte er als expert in Afrikaanse en Oceanische kunst voor Bonham's Veilingen. Kevin is auteur van verschillende boeken over Oceanische en Zuid Afrikaanse kunst en produceerde een reeks monografieën over ”the exploration photography of Hugo Bernatzik.” Kevin speelt op een Thomas Dodd, Londen circa 1810.

Lode LEIRE (°1965) studeerde aan de kunsthumaniora van Antwerpen en behaalde een Eerste prijs op de Pro Civitate wedstrijd. Aan het conservatorium van Brussel behaalde hij de Hogere Diploma’s met grote onderscheiding voor contrabas en kamermuziek. Vervolgens vervolmaakte hij zich bij Franco Petracchi en Gary Karr. Lode was solobassist bij de Beethovenacademie en speelde diverse solo-uitvoeringen met orkest in de VSA, Brazilie, Nederland, Frankrijk en Spanje. Hij speelde onder grote dirigenten zoals Bernard Haitink, Valerie Gergiev, Gustavo Dudamel en Simon Ratlle. Momenteel is Lode solobassist van het ensemble Champ d'action, vaste vervanger bij het Rotterdams Philharmonisch orkest, de filharmonie van Antwerpen en diverse andere ensembles in Vlaanderen en Nederland. Als kamermusicus concerteert hij in duo met pianist Michael Boe. Verder is hij lid van het Euterpe barokensemble en het ensemble the Party. Lode is hoofddocent aan het conservatorium te Antwerpen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

DATUM: donderdag 25 februari 2016 om 20:00
LOCATIE: G.C. De Markten (Spiegelzaal) - Oude Graanmarkt 5 te 1000 Brussel
TICKETS: 14.00 € / +65 & -26: 10,00 € / Studenten Kunsthumaniora Brussel en Koninklijk Conservatorium Brussel: 7.00 €
INFO EN RESERVATIE: Brosella: 02 474 06 41 info@brosella.be (info) res@brosella.be (reservatie)

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi