Hobo: Korneel Alsteens

Kristal (hobo) KlaarDe 3e editie van “Kristal Klaar” vindt plaats in het Gemeenschapscentrum De Markten in Brussel. Het tweede concert in de reeks van drie concerten gaat door op donderdag 17 februari aanstaande om 20.00 uur. De avond staat in het teken van de hobo en wordt geleid door Korneel Alsteens.

Zowel de jonge garde als het kwartet van ervaren musici plaatsen Oostenrijkse classicistische muziek uit de 18de en 19de eeuw tegenover een Brits werk uit de 20ste eeuw. Zo krijgt u zowel het opgewekte, frisse en heldere als het dromerige, warme en zangerige aspect van de hobo te horen.

JONG TALENT

Opnieuw staat een selectie van jonge getalenteerde muzikanten garant voor een unieke ervaring. Hoboïste Hanne Nijs, violiste Charlotte Knops, altviolist Alan Van Rompuy en cellist Jef Permentier nemen ons eerst mee naar Wales. Dit met een 20ste eeuwse bewerking door Ralph Vaughan Williams van de hymne ‘St. Denio’. Daarna keren ze terug in de tijd. Ze reizen naar het vroegere Oostenrijks-Hongaarse Rijk, waar de hoboïst en componist Georg Druschetzky in 1745 werd geboren. Hij schreef meerdere hobokwartetten, waarvan u op Kristal Klaar het kwartet in sol klein hoort


Hanne Nijs (hobo) is afkomstig uit Ninove. Na een periode waarin ze haar ideale klankbord zocht, koos ze in 2007 resoluut voor de hobo, betoverd door de eend uit Prokofievs ‘Peter en de Wolf’. Samen met haar leraar Korneel Alsteens vormt ze zo de kleinste klas van de Kunsthumaniora Brussel. Ondertussen werd ze lid van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van Meerbeke en de Jeugdharmonie Taccato.

Charlotte Knops (viool) begon op vijfjarige leeftijd met viool spelen en volgde later lessen bij Yumika Lecluyse aan de muziekacademie van Vilvoorde. Nu studeert ze bij Erik Sluys aan de Kunsthumaniora van Brussel en aan de muziekacademie van Anderlecht, waar ze ook zangles krijgt van Annelies Dille. Charlotte is lid van het VUB-orkest dat onder de leiding staat van Jurgen Wayenberg en het Brusselse Sinfonietta o.l.v. Luc Bartholomeus. Ze is ook eerste violiste van het jonge Brusselse strijkkwartet Bheqoise. Met de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia uit Asse trad ze op als soliste tijdens hun lenteconcert in 2008 en in Veure in aanwezigheid van Prinses Astrid.

Alan Van Rompuy (altviool) begon op vijfjarige leeftijd met viool. Op zijn veertiende schakelde hij over op altviool. Hij volgt les bij Marc Claes aan de Kunsthumaniora van Brussel. Hij heeft een passie voor strijkinstrumenten. Daarnaast is hij een gedreven componist en volgt hij elk jaar stage bij de gerenommeerde componist Wim Henderickx.

Jef Permentier (cello) startte op vijfjarige leeftijd zijn cellostudies aan het NIKO in Neerpelt bij Vera Baliko. Sinds 2009 is hij leerling aan de Kunsthumaniora van Brussel waar hij cello studeert bij Steven Cayers. Hij kreeg ook lessen van cellisten Guy Danel en Jaap Kruithof. 2009 is ook het jaar waarin Jef lid werd van het nieuw opgerichte Phoenixstringquartet. Dit jonge strijkkwartet volgde reeds masterclass bij het Danelkwartet en bij leden van wereldbefaamde strijkkwartetten zoals Prazak, Manfred en Castagnerie. Met het Phoenixstringquartet concerteerde Jef onder andere voor het Festival van Vlaanderen Limburg.DE HOBO GEEFT DE TOON AAN …

Hoboïst Korneel Alsteens, violiste Veerle Houbraken, altviolist Kris Hellemans en cellist Renaat Ackaert spelen samen in het Symfonieorkest Vlaanderen. Op de tientallen concerten die ze elk seizoen brengen, delen ze de belangrijkste podia van het land met gerenommeerde Belgische en internationale dirigenten en solisten. Maar daarnaast delen ze ook alle vier de passie voor de kamermuziek, als lid van diverse ensembles. Voor Kristal Klaar treden ze voor het eerst op in deze combinatie van hobo en strijktrio.

Het ‘Phantasy Quartet’ is een jeugdwerk van de Britse componist Benjamin Britten. Je hoort in de loop van het verhaal, door de vermenging van het bittere en het zoete, het dromerige en het hevige gehakte, en van de stilte en het nachtelijke mysterie, de kiemen van wat de typische schrijfstijl van de rijpere Britten zal worden.

Schuberts vroeg-romantisch ‘Strijktrio in Bes D.471’ is eveneens een jeugdwerk. En al zoekt deze Oostenrijker weliswaar naar een eigen meer dramatische taal, het geheel baadt toch voornamelijk in de lichte, gracieuze sfeer van zijn illustere en meest bekende landgenoot Mozart. In een iets verder gevorderd stadium van zijn carrière verbleef deze laatste in München om er de première van zijn opera ‘Idomeneo, Rè di Creta’ (1781) voor te breiden. Hij schreef er ook zijn Kwartet in F voor hobo, viool, altviool en cello, KV 370. De twee opgewekte hoekdelen van dit werk contrasteren fel met het zwaarmoedige middendeel.

Korneel Alsteens studeerde aanvankelijk hobo bij Willy Smekens. ?Onder leiding van Joris Van den Hauwe behaalde hij in 2001 aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen zijn meestergraad met Grote Onderscheiding. Daarna specialiseerde hij zich bij Eric Speller en Korneel volgde ook lessen Engelse hoorn bij Dimitri Mestdag. Hij nam deel aan masterclasses bij Joost Gils, Henk Swinnen, Dominik Wollenweber en François Leleux.
Korneel is laureaat van de wedstrijd van het Muziekverbond van België en in 1990 werd hij laureaat van Jong Tenuto, waarvoor hij een eigen compositie vertolkte. Zeven jaar lang was hij lid van het Brussels Youth Orchestra en later maakte hij ook deel uit van het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen. ?In de zomer 2001 was hij hoboïst van het European Union Youth Orchestra, dat een Europese tournee maakte onder de leiding van Sir Colin Davis en Paavo Järvi. Ook speelde hij enkele jaren in the Young Janácek Philharmonic samen met andere jonge musici uit heel Europa onder de leiding van de Britse dirigent Jan Latham-Koenig. Korneel trad ook op als solist, onder meer met het orkest van het Antwerpse conservatorium, het Vlaams Radio Orkest en het Symfonieorkest Vlaanderen .?Zijn blaaskwintet Cinque Venti won de Debuutprijs Kamermuziek 2000 van Jeugd & Muziek Vlaanderen en nam twee CD's op met 20ste eeuwse blaaskwintetten voor het CD-label van Radio 3 en Klara.
Nu is Korneel eerste hoboïst van het Symfonieorkest van Vlaanderen en lid van het blazersensemble I Solisti del Vento. Hij geeft ook hoboles aan de muziekacademies van Hamme en Oud-Heverlee en aan de Kunsthumaniora Brussel (Muziekcentrum Vlaanderen).

Veerle Houbraken (viool) studeerde aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans Emiel Hullebroeck te Gentbrugge bij MJ. Rijmenants waar ze afstudeerde met grootse onderscheiding. In die periode werd ze finaliste van de ‘Charles de Bériot’-wedstrijd en Axion Classics. Daarna zette Veerle haar muzikale studies verder aan het Conservatoire Royal de Musique de Bruxelles waar ze haar master behaalde met grote onderscheiding in de klas van A. Korniszewski en later haar pedagogisch diploma aan het Koninklijk Conservatorium. Vervolgens specialiseerde Veerle zich aan de Academy of Performing Arts (HAMU) in Praag met Prof. Dr. Jiri Tomasek. Momenteel speelt zij regelmatig met het Brussels Philharmonic, de Vlaamse Opera, is ze vast lid van het Symfonieorkest Vlaanderen en verzorgt ze concerten met verschillende kamermuziekensembles.

Kris Hellemans (altviool), afkomstig uit Heist-op-den-Berg, kreeg zijn eerste muzikaal onderricht op 6-jarige leeftijd van zijn moeder die hem accordeon leerde spelen. Enkele jaren later ontdekt hij de warme charme van de altviool en al snel ruilt hij de folkloristische accordeon hiervoor in. Nadat hij laureaat werd van Axion Classics, begint hij zijn studies aan het Lemmensinstituut bij Marc Tooten. Hij behaalt zijn Bachelordiploma in het conservatorium in Maastricht en zijn meesterdiploma in Leuven, telkens met grootste onderscheiding. Hij volgde masterclasses bij onder andere Paul Silverthorne, Vladimir Mendelssohn, Paul Coletti, Andreyi Viytovich en Tabea Zimmermann en deed een specialisatiejaar bij Bruno Pasquier in Parijs. Sinds 2006 is hij aanvoerder in het Symfonieorkest Vlaanderen en vervangt hij regelmatig in verscheidene Belgische orkesten zoals de vroegere Beethoven Academie, I Fiamminghi, het orkest van de Munt, het Collegium Instrumentale, Brussels Philharmonic... Reeds tijdens zijn studies, gaat zijn aandacht in het bijzonder uit naar kamermuziek en voelt hij zich thuis in zowel het klassieke repertoire als de hedendaagse muziek. Met het strijkkwartet Bl!ndman strings (het huidigeArsis4) werd hij toegelaten aan het Orpheus Instituut in Gent. Hij is lid van het Alfamakwartet sinds 2008. Kamermuziek masterclasses volgde hij onder andere met het Artemis Quartett, Quatuor Danel, Spiegel String Quartet, Heime Müller, Eberhard Feltz, Philippe Graffin, Jeroen Reuling, Roger Chase en Renaud Capuçon.

Renaat Ackaert (cello) geboren te Waregem, krijgt zijn eerste cellolessen van Paul Van Egghen. Hij zet zijn muzikale studies verder aan het Koninklijk Conservatorium van Gent waar hij het Meesterdiploma cello behaalt in de klas van France Springuel. Daarna specialiseert hij zich te Antwerpen in de klas van Ilia Laporev. Renaat Ackaert is laureaat van de wedstrijd "Jong Tenuto" en behaalt een Eerste Prijs op de "Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet" (Dexia Classics). Hij is aanvoerder in het Symfonieorkest Vlaanderen en werkte samen met heel wat andere orkesten en ensembles zoals de Beethovenacademie, I Fiamminghi en de Filharmonie. Op kamermuziekvlak volgt hij meestercursussen bij Alexander Lonquich in Italië en doet hij veel ervaring op in o.a. het Feniks Pianotrio, Pianokwartet Con Spirito, Ensemble Walter Boeykens, Prometheus Ensemble, Ensemble Emanon, enz. Renaat Ackaert geeft celloles en instrumentaal ensemble te Avelgem en Oudenaarde. Tevens dirigeert hij het kamerensemble Da Capo.


PROGRAMMA

Ralph Vaughan Williams: St. Denio (Scherzo: Allegro Vivace) uit ‘Three Preludes on Welsh Hymn Tunes - Household Music’
Georg Druschetzky: Kwartet in g voor hobo, viool, altviool en cello
I. Adagio – Allegro
II. Andante
III. Allegro

Pauze

Benjamin Britten: Phantasy Quartet, op. 2
Franz Schubert: Strijktrio in Bes, D.471
Wolfgang Amadeus Mozart: Kwartet in F voor hobo, viool, altviool en cello, KV 370
I. Allegro
II. Adagio
III. Rondo: Allegro (ma non troppo)

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi