Altviool: Marc Claes

Kristal Klaar Altviool


Het vierde seizoen van “Kristal Klaar” vindt plaats in het Gemeenschapscentrum De Markten in Brussel. Het tweede concert in deze reeks van drie concerten gaat door op donderdag 1 maart aanstaande om 20.00 uur. De avond staat in het teken van de altviool en wordt geleid door Marc Claes.

Opnieuw staat een selectie van jonge getalenteerde muzikanten uit de kunsthumaniora van Brussel voor jullie klaar. Ze delen hun grote passie voor de altviool en dit laten ze duidelijk horen in het altvioolkwartet dat we vanavond voor jullie zullen brengen. Moest het van hen afhangen dan zouden ze de ganse dag altviool spelen....

Amici Della Musica Strijkkwartet


Het strijkkwartet ‘Amici Della Musica’ is ontstaan uit het kamerorkest met dezelfde naam en bestaat sinds begin 2005. Het werd opgericht door de Belgische violist Jo Vercruysse. Het is een collectief van hoogbegaafde musici die allen dezelfde passie delen : liefde voor de muziek en samen onder vrienden muziek tot leven brengen op een hoog niveau.

Naast hun uitgebreide orkestervaring opteren zij ervoor om deze uiterst pure vorm van het kwartetspel verder te beoefenen. Zij verzorgden reeds tal van concerten en evenementen en werken ook regelmatig samen met grote solisten zoals Eliane Rodrigues (piano) en Martine Reyners (sopraan).

Het strijkkwartet ‘Amici della Musica’ beschikt over een uitgebreid repertoire voor diverse aangelegenheden. Ze vertolken naast ernstige en populaire klassieke muziek ook minder bekende pareltjes uit de kwartetliteratuur, alsook hedendaagse en lichte muziek.


Jo Vercruysse, primarius


Jo Vercruysse is een veelzijdig musicus. Hij behaalde verschillende prijzen als trompettist en violist, maar uiteindelijk besloot hij zich uitsluitend toe te leggen op het vioolspel. Na zijn studies aan het Koninklijk Muziekconservatorium Brussel bij mevrouw K. Sebestyen te hebben afgerond, kwam hij in contact met Rudolf Werthen. Deze nodigde hem uit om de functie van eerste viool-solo op zich te nemen bij het wereldvermaarde I Fiamminghi, waar hij 12 jaar lang ervaring opdeed. Vanaf 2000 was hij er concertmeester.

In september 2001 gaat Jo een nieuwe uitdaging aan als concertmeester, ditmaal bij het dynamische Symfonieorkest Vlaanderen, een functie die hij vandaag nog steeds vervult. Vanaf 2002 wordt hij eveneens als concertmeester geëngageerd bij het kamerorkest Prima La Musica.Hij is sinds enkele seizoenen ook concertmeester van het Orkest der Lage Landen. Niet alleen als instrumentist, maar ook als dirigent heeft Jo Vercruysse heel wat in zijn mars. Gegeerd om zijn leiderscapaciteiten, zijn vakkundige aanpak én zijn artistieke interpretatie verliepen verscheidene concerten met I Fiamminghi en Prima La Musica onder zijn leiding, bij deze laatste vanuit de concertmeesterstoel. Het is zijn ambitie dit aspect van zijn carrière in de toekomst verder te kunnen uitbouwen. Hij volgt orkestdirectie oa. bij de ere-dirigent van het Symfonieorkest Vlaanderen, de Brit David Angus en bij de bekende Finse dirigent-pedagoog Jorma Panula.

Als solist kan hij terugvallen op een rijk repertoire dat zich uitstrekt van de Barok tot de Hedendaagse Muziek, met optredens oa. in Het Concertgebouw Amsterdam. Bent u eerder voor het lichtere genre, dan kan u Jo als violist en als trompettist aan het werk horen en zien bij het Ensemble Grupetto, dat op een sprankelende en verantwoorde manier waardevolle (ontspannings-)muziek uit de voorbije eeuw doet herleven. Hij stichtte in 2005 het strijkkwartet ‘Amici Della Musica’.

Arman Simonian, 2de viool


Werd geboren in Leninakin in Armenië, waar hij op 4-jarige leeftijd muziek begon te studeren. Na de verschrikkelijke aardbeving, die Armenië trof in 1988, verhuisde zijn gezin naar Moskou. Hij zette er zijn muzikale studies verder. In 2002 gradueerde hij er aan het Conservatorium P. I. Tchaikovsky, en werd onmiddellijk aanvaard als één van de jongste violisten ooit in het Nationaal Radio Orkest van Rusland o.l.v. S. Skripka. Hij had de gelegenheid te werken met beroemde musici, zoals M. Iashvily, M. Kesselman, N. Boyarskaia, Z. Metha, enz. Hij trad op als solist met heel wat vermaarde orkesten, zoals het Staatsorkest van Moskou, het Amadeus Chamber Orchestra, het Cantilena Kamerorkest, en nam verder ook nog deel aan muziekfestivals in Rusland, Korea, Cyprus, Spanje, Mexico, enz.

In oktober 2002 kwam Arman Simonian zich in België vestigen. Hij speelt thans in het Symfonieorkest van Vlaanderen en in het Spirale Piano Trio, dat in 2004 laureaat werd van de competitie “Jong Talent”, verleend door Philippe Herreweghe en de Filharmonie van Vlaanderen. Hij geeft les aan de Jeugdacademie in Dworp en aan de Europese School in Brussel, waar hij ook het orkest leidt. Hij is tevens orkestleider van het Akasha Chamber Orchestra, en van het Rode Pompensemble. www.simonian.org

Marc Claes, altviool


Studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven , waar hij de laureaatsdiploma’s altviool en kamermuziek behaalde , het hoger diploma altviool en nadien het diploma master in de muziek in de klas van de heer Marc Tooten. Volgde verdere specialisatie te Den Haag bij J. Kussmaul.

Als leraar altviool en kamermuziek is hij verbonden aan de academie van Heist op den Berg, het conservatorium te Leuven en de kunsthumaniora te Brussel, waar hij ook samen met Tijl Verhaeghe het orkest dirigeert.

Later specialiseerde hij zich in de uitvoeringspraktijk op authentieke instrumenten en maakt hij deel uit van “ Il Fondamento “ olv Paul Dombrecht en van “ Les Agrémens “ olv Guy van Waas waar hij tussen 2009 en 2011 verantwoordelijk was voor de artistieke planning.

Als free-lance altviolist was hij verschillende malen te gast bij de Beethovenacacademie olv Jan Caeyers, I Fiaminghi olv Rudolf Werten,het Collegium Instrumentale Brugense olv Patrick Peire, Ex Tempore olv Florian Heyerick, Il Gardelino olv Marcel Ponseele en Collegium Vocale olv Philippe Herreweghe. Hij maakt deel uit van het strijkkwartet Amici della Musica. Hij is een veel gevraagd musicus en concerteerde in de meeste landen van West- en Oost-Europa, Rusland, Israel, Brazilië en de Verenigde Staten.

Wouter Vercruysse, cello


Behaalde het diploma Master of Music aan het Koninklijk Conservatorium Gent bij Judith Ermert. Masterclasses cello kreeg hij onder meer van meervoudig Grammy Award laureaat Yo-Yo Ma en kamermuziek van Rainer Schmidt (Hagen Kwartet) en Claus-Christian Schuster (Altenberg Trio Wien). Zijn eerste cellolessen kreeg hij van Isabelle Brys in de muziekschool van Harelbeke, en later nog van Jan Van Kelst in Kortrijk.Eerste prijs winnaar van Dexia Classics en de Rotarywedstrijd.

Als solist en chambrist bracht hij concerten in ’s werelds prestigieuze zalen: Carnegie Hall New York, Shanghai Oriental Arts Center, Cité de la Musique Parijs, Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam en Bozar Brussel. Wouter concerteert voornamelijk in Vlaanderen, waar hij als stichtend lid van de ensembles Helix Duo, Kinsa Trio en Nightbird Trio kon genieten van de steun van de Vlaamse Overheid in het kader van Podium/Jong Talent. Daarnaast is hij enthousiast lid van het Symfonieorkest Vlaanderen en gedreven leraar aan de muziekacademie van Lebbeke.Zijn debuutalbum Nightbird met de muziek van zijn mentor Armand Coeck kreeg lovende internationale recensies, werd genomineerd voor de JPF Music Awards in de VS en opgepikt voor de cd Klara4Kids II. In 2012 neemt hij zijn tweede plaat op, met eigen werk, getiteld Folies de Flandre. www.woutervercruysse.com

Programma:

Divertimento in F van Wolfgang Amadeus Mozart: Allegro, Andante & Presto
Amerikaans kwartet op 96 van Antonin Dvorak: Allegro ma non troppo, Lento, Molto vivace & Finale: Vivace ma non troppo


JONG TALENT

Ilse Pollenus volgde op 6 jarige leeftijd vioolles bij Annelies Broeckhoven en op 9 jarige leeftijd in het conservatorium te Mechelen bij Cecilia Torfs. Later besloot zij om privéles te volgen bij Otto Derolez. Toen Ilse werd betoverd door de warme klanken van de altviool besloot zij de viool achter zich te laten. Haar passie en talent bleken overduidelijk op de kunsthumaniora te Brussel waar ze les volgt bij Marc Claes en op het conservatorium van Maastricht waar ze les krijgt van Marc Tooten.

Adil Benhsain is een zeer veel-zijdige muzikant die zowel de altviool, de gitaar als de oud (Arabische luit) op fantastische wijze bespeelt. Nadat hij aan de kunst-humaniora te Brussel bij Marc Claes kennis maakte met de altviool en met de altvioolstudie begon, studeert hij nu verder aan het conservatorium van Maastricht in de klas van Marc Tooten.

Timothy Robert McAllister, 17-jaar, studeert altviool op de Kunsthumaniora Brussel in het 4de jaar muziek. Op 6-jarige leeftijd liet hij voor het eerst een vioolsnaar trillen onder instructie van Els Hauwermeiren. Op zijn 15 jaar schakelde hij over naar altviool onder begeleiding van Marc Claes. Hij speelde reeds verschillende concerten zowel in ensemble als solo, voor o.a. de Koningin, Flagey, in de Munt en maakt momenteel deel uit van ‘t muziek Frascat, het Symfonisch orkest van Asse en het orkest van de Kunsthumaniora Brussel.Dit jong talent wordt begeleid door Susanne De Neve die aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel ondermeer het hoger diploma piano behaalde met grote onderscheiding. In 1981 werd zij, te Wenen, laureate van de Meisterkurs für Klavier van professor Alexander Jenner. Onder leiding van professor Hans Graf studeerde zij in de Oostenrijkse hoofdstad verder aan de Hochschule für Musik und darstellende Kunst. Zij was te Luzern cursiste van Vladimir Askhenazy en vervolmaakte zich eveneens bij de Hongaarse pedagoog Gyorgy Sebök en Hans Leygraf. Susanne gaf talrijke concerten en recitals in binnen- en buitenland en realiseerde heel wat opnames voor BRT/VRT. Zij is docente piano aan het Lemmensinstituut, lerares en begeleidster aan de Kunsthumaniora.

Programma:

Adagio en Allegro opus 70 in As van Robert Schumann
Rapsodie uit "Suite Hébraïque" van Ernest Bloch
Concerto voor 4 altviolen van Georg Philipp Telemann.

Nieuwsbrief

Vul hier je email adres in om je in te schrijven:
 

Next events

03.05.2018
Kristal Klaar Zang
GC De Markten - 1000 Brussel
 
 
vzw "De Vrienden Van Brosella"
Onder de Hoge Bescherming van Z.M. de Koning
"Les Amis De Brosella" asbl
Sous le Haut Patronage de S.M. le Roi